Bazyliowy pstrąg na salsie pomidorowej z jalapeno
vote now
Ryby w całości nieczęsto u mnie goszczą. Mam opory przed głowami, oczami, łuskami itd. Pamiętam taką scenkę z czasów, gdy dopiero zaczęliśmy mieszkać razem, jeszcze wtedy nie-Małżon wysłany po zakupy przyniósł nie filety, a płaty. Otworzyłam w kuchni pakunek i z rozpaczą wykrzyknęłam "to ma płetwy!". Zdumienie jeszcze nie-Małżona nie miało granic - "a czego się spodziewałaś? Ryba ma płetwy" wyjaśnił tonem, jakby mówił do pięciolatki. Minęło sporo czasu, przygotowane przez kogoś ryby w całości nie są już dla mnie problemem, natomiast wciąż są, gdy to ja mam je przygotowywać... Tak szczerze to przełamałam się pierwszy raz.
Składniki (na 2 porcje): 2 wypatroszone pstrągi
4 cienkie plastry boczku
4-6 gałązek bazylii
1 pomidor
1 mała szalotka
marynowane jalapenos w ilości wg uznania (u mnie czerwone)
1 mała dymka ze szczypiorem
oliwa z oliwek
pieprz czarny
sól morska
1. Opłukane i osuszone pstrągi nacieramy od wewnątrz solą i pieprzem.
2. W moździerzu ucieramy liście bazylii ze szczyptą soli i kilkoma kroplami oliwy z oliwek na pastę. Dzielimy na pół i wkładamy pstrągom do brzucha. Owijamy każdego pstrąga plastrami boczku powyżej i poniżej płetwy grzbietowej.
3. Grillujemy pstrągi na grillu elektrycznym bądź patelni grillowej po 5-6 minut z każdej strony.
4. W tym czasie siekamy bardzo drobno szalotkę, pomidory pozbawione skórek, jalapeno i dymkę. Pomidory, szalotki i jalapeno mieszamy razem, przyprawiamy solą i pieprzem.
5. Na podłużnych talerzach do ryby układamy salsę w połowie talerza w poprzek. Na to układamy grillowanego pstrąga. Posypujemy dymką ze szczypiorem.
Przepis zgłaszam do akcji:
Napady Szalonego Kucharza
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!