Babeczki z grzybowym farszem
vote now
Babeczki można wypełnić dowolnym farszem.
My dziś wykorzystamy farsz grzybowy.
Składniki na ciasto:
-3 szklanki mąki
-10 dkg margaryny
-2 solidne łyżki kwaśnej śmietany
-2 żółtka i jedno całe jajko
-rozczyn z 2 dkg drożdży, 1/4 łyżeczki cukru i 2 łyżek ciepłej wody
-szczypta soli
Składniki na farsz:
-40 dkg odciśniętych, obgotowanych grzybów ( my wykorzystaliśmy ubiegłoroczne, zamrożone opieńki, ale mogą to być pieczarki - ok. 0,7 kg świeżych pieczarek - po obgotowaniu
i odsączeniu zostanie ok. 40 dkg )
-30 dkg surowych pieczarek
-2 cebule
-2 jajka
-2 czerstwe bułki
-bułka tarta
-warzywko, pieprz
-olej
Jeszce 1 roztrzepane jajko do smarowania babeczek.
Do mąki dodajemy 2 żółtka i jedno jajko, margarynę, śmietanę, szczyptę soli, przygotowany rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
do czasu przygotowania farszu.
Dowolnie kroimy cebulę i świeże pieczarki.
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, przyprawioną warzywkiem, dodajemy pieczarki i smażymy do odparowania wody.
Moczymy w zimnej wodzie i odsączamy czerstwe bułki.
W maszynce mielimy grzyby gotowane, smażone i bułki.
Dodajemy 2 jajka, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem.
Mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści bułki tartej ).
Ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę.
Rozwałkowujemy na cienkie placki.
Wycinamy krążki, odpowiadające wielkości foremek.
Z części ciasta wycinamy paseczki do ozdoby babeczek.
Babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem
i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 15 minut.
Babeczki gotowe.
Nadmiar ciasta wykorzystamy na ciasteczka.
Smakują, jak paluszki.
Smacznego!
Maminek kulinarny
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!