Amarantusowy omlet z brzoskwinią i prażonymi płatkami migdałowymi
vote now
Składniki:
2 jajka2 łyżki mleka 3 duże łyżki poppingu (prażonych ziaren amarantusa)1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistejpół łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka tłuszczu Jajka rozbić, do osobnej miski dodać żółtka, a do osobnej białka. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzepać mikserem wraz z mlekiem, dodać proszek do pieczenia, popping oraz mąkę pełnoziarnistą, wszystko wymieszać łyżką lub na małych obrotach mikserem. Na końcu do masy stopniowo dodawać łyżką ubitą pianę z białek i dokładnie wieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać połowę masy, rozsmarować i przykryć pokrywką, smażyć na małym ogniu, po paru minutach delikatnie odwrócić na drugą stronę. Smażyć już bez przykrycia. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni często mieszając, by uniknąć przypalenia. Na gotowym omlecie ułożyć pokrojoną brzoskwinię, posypać płatkami migdałowymi i podawać. Smacznego.
2 jajka2 łyżki mleka 3 duże łyżki poppingu (prażonych ziaren amarantusa)1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistejpół łyżeczki proszku do pieczeniałyżeczka tłuszczu Jajka rozbić, do osobnej miski dodać żółtka, a do osobnej białka. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzepać mikserem wraz z mlekiem, dodać proszek do pieczenia, popping oraz mąkę pełnoziarnistą, wszystko wymieszać łyżką lub na małych obrotach mikserem. Na końcu do masy stopniowo dodawać łyżką ubitą pianę z białek i dokładnie wieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wlać połowę masy, rozsmarować i przykryć pokrywką, smażyć na małym ogniu, po paru minutach delikatnie odwrócić na drugą stronę. Smażyć już bez przykrycia. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni często mieszając, by uniknąć przypalenia. Na gotowym omlecie ułożyć pokrojoną brzoskwinię, posypać płatkami migdałowymi i podawać. Smacznego.
Feel Eat!
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!