Frangipane z gruszką w pojedynczych porcjach
zagłosuj teraz
Czy jest lepszy sposób na świętowanie przybycia Trzech Mędrców niż dobry przepis na ciasto frangipane? Problem w tym, że w tym roku nie mamy ochoty się nim dzielić... Lubimy zatrzymywać tego rodzaju desery dla siebie :-) Postanowiliśmy więc zaoferować Ci pojedyncze kawałki! Udekorowane kremem migdałowym i pięknymi sezonowymi gruszkami, ciesz się kawałkiem chrupiącego i smacznego frangipane ;-)
Składniki
6
Materiały
- Szczotka
- Fasola
- Korona
Przygotowanie
Czas przygotowania15 min
Gotowania20 min
Obierz i pokrój gruszkę na małe kawałki. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Wymieszaj jajka, cukier, proszek migdałowy i masło.
Ułóż dwa ciasta francuskie jedno na drugim i pokrój w kliny. Oddziel dwie warstwy ciasta francuskiego.
Rozsmaruj krem migdałowy na jednej kromce, pozostawiając niewielką obwódkę, a następnie umieść gruszki na środku. Przykryj kromkę drugą kromką.
Zgrzać brzegi widelcem, a następnie narysować nożem wzór na wierzchu. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec przez 20 minut w temperaturze 180°C.
Wszystko gotowe!
Obserwacje
Możesz zrobić mniejsze plasterki i dodać dodatkową połówkę gruszki, aby uzyskać dodatkową przyjemność!
Możesz dowolnie zmieniać wzory na wierzchu plasterków!
Oczywiście nie zapomnij umieścić fasoli w jednym z plasterków ;-)
Odżywianie
za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 638Kcal
- Węglowodany: 43.6g
- Tłuszcze: 45.3g
- Tłuszcze nasycone: 24.1g
- Białka: 11.3g
- Błonnik: 3.7g
- Cukry: 15.3g
- ProPoints: 18
- SmartPoints: 27
Informacje żywieniowe za 1 porcję (140g)
Atrybuty
Można zamrozić
Pytania
Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis
Komentarze
Oceń ten przepis:




Oceń ten przepis