Zupa z młodych ziemniaków i letnich warzyw
vote now
Bardzo smaczna, letnia zupa.
Rodzince tak posmakowała, że oczywiście nic nie zostało na drugi dzień :)
1l wywaru warzywnego
600g młodych ziemniaków
3 młode marchewki
5 garści świeżego zielonego groszku
ok. 300g kalarepy
0,5-1 szklanki mleka
sól, pieprz
Młode ziemniaki myjemy pod wodą szczoteczką lub lekko oskrobujemy, kroimy w ćwiartki lub ósemki. Marchewki kroimy w plasterki, kalarepę w kostkę.
Bulion podgrzewamy, gdy zacznie się gotować zmniejszamy płomień pod garnkiem i wrzucamy ziemniaki, marchewkę oraz kalarepę. Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy groszek, wlewamy mleko. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu, aż zupa zacznie wrzeć, tak by mleko nie było "surowe", ale zagotowane.
Bez Pszenicy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!