Zupa orkiszowa
vote now
Bardzo lubiana przez Włochów zupa gotowana na ziarnach orkiszu. Spotkałam ją w wielu wersjach. Często zaprawiana jest sokiem pomidorowym. W moim wykonaniu zupa zakwaszona sokiem z ogórków a do tego chrupiące grzanki.
Składniki:
2 szklanki ziaren orkiszuwywar warzywny (marchew, pietruszka, seler)100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebulaseler naciowykopereksok z ogórków kiszonychsól, pieprz
Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin.
Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę.
Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem z ogórków i posypujemy koperkiem.
Składniki:
2 szklanki ziaren orkiszuwywar warzywny (marchew, pietruszka, seler)100 g mięsa z kością lub bulion drobiowy cebulaseler naciowykopereksok z ogórków kiszonychsól, pieprz
Ziarna orkiszu płuczemy i namaczamy na 12 godzin.
Gotujemy wywar mięsno-warzywny razem z ziarnami, cebulą i selerem. Czas gotowania wywaru ok. godziny. Najlepsze mięso na zupę to drób (indyk lub gęś). Można też użyć kawałka wieprzowiny z kością. U mnie akurat był aromatyczny rosół z kawałków gęsiny wraz z wywarem pozostałym po gotowaniu warzyw na sałatkę.
Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem, zakwaszamy sokiem z ogórków i posypujemy koperkiem.
Proponuję podać z grzankami, radość dzieci gwarantowana.
prawdziwy biszkopt
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!