Petitchef PL

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną i słonecznikiem

Za mną już pierwsze zbiory kalafiora wyhodowanego osobiście :)
Przygotowałam z niego taką oto prostą zupę.
Do tego bardzo zdrową.

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną i słonecznikiem
1 duży kalafior
750ml bulionu warzywnego
1/2 szklanki kaszy jaglanej
kilka łyżek ziaren słonecznika
sól, pieprz

Kalafior dzielimy na różyczki. Przekładamy go do gotującego się bulionu. Gotujemy ok. 10 minut. Lekko studzimy, miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w szklance wody, w osobnym garnku.
Gdy będzie gotowa, przekładamy ją do zupy. Mieszamy.

Słonecznik prażymy na suchej patelni. 
Posypujemy nim zupę przed podaniem.

Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną i słonecznikiem
Zupa jest dobra dla skóry, bo zawiera:
1) kalafior - bomba witaminowa i mineralna. Warto jest jeść kalafior, ponieważ pomaga uszczelniać naczynia krwionośne, wspomagając walkę z tzw. "pajączkami" widocznymi na skórze. Wspomaga produkcję kolagenu oraz ma właściwości antyutleniające, dzięki zawartości wit.C;
2) ziarna słonecznika - bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Bogate źródło wit. E (tzw. witamina młodości, niedobór prowadzi do pogorszenia stanu skóry), do tego zawiera wit. z grupy B oraz A i D. Dostarcza także wiele ważnych pierwiastków, jak cynk, żelazo, potas, wapń, gdzie:
cynk - jego niedobór powoduje zmiany skórne i gorsze gojenie się ran. Jest pomocny w walce z trądzikiem;

Wegetariański obiad III Dania dobre dla skóry








Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: