Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną i słonecznikiem
vote now
Za mną już pierwsze zbiory kalafiora wyhodowanego osobiście :)
Przygotowałam z niego taką oto prostą zupę.
Do tego bardzo zdrową.
Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną i słonecznikiem
1 duży kalafior
750ml bulionu warzywnego
1/2 szklanki kaszy jaglanej
kilka łyżek ziaren słonecznika
sól, pieprz
Kalafior dzielimy na różyczki. Przekładamy go do gotującego się bulionu. Gotujemy ok. 10 minut. Lekko studzimy, miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w szklance wody, w osobnym garnku.
Gdy będzie gotowa, przekładamy ją do zupy. Mieszamy.
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Posypujemy nim zupę przed podaniem.
Zupa kalafiorowa z kaszą jaglaną i słonecznikiem
Zupa jest dobra dla skóry, bo zawiera:
1) kalafior - bomba witaminowa i mineralna. Warto jest jeść kalafior, ponieważ pomaga uszczelniać naczynia krwionośne, wspomagając walkę z tzw. "pajączkami" widocznymi na skórze. Wspomaga produkcję kolagenu oraz ma właściwości antyutleniające, dzięki zawartości wit.C;
2) ziarna słonecznika - bogate w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe. Bogate źródło wit. E (tzw. witamina młodości, niedobór prowadzi do pogorszenia stanu skóry), do tego zawiera wit. z grupy B oraz A i D. Dostarcza także wiele ważnych pierwiastków, jak cynk, żelazo, potas, wapń, gdzie:
cynk - jego niedobór powoduje zmiany skórne i gorsze gojenie się ran. Jest pomocny w walce z trądzikiem;
Bez Pszenicy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!