Zupa gulaszowa z brukwią
vote now
To chyba jedna ze smaczniejszych zup jakie w życiu jadłam. Nie dość, że fantastycznie smakuje to cudnie wygląda. Zupa gulaszowa dobrze doprawiona, gęsta, bardzo sycąca o delikatnym słodkawym posmaku i pięknym pomarańczowym kolorze.
W dodatku wpadłam na ten pomysł zupełnie przypadkiem. Z brukwią spotkałam się po raz pierwszy bo kupiłam ją sądząc, że kupuje wyrośniętą rzepę. Dopiero w domu kiedy sprawdziłam okazało się cóż to za warzywo. Brukiewjest bardzo popularna w krajach Wielkiej Brytanii ale również w Norwegii, jest składnikiem wielu dań, zup, dodatków do mięs, pure. Brukiew w Polsce to prawdziwy rarytas zdobywany na rynkach warzywnych lub w sklepach ze zdrową żywnością.
Składniki na 4 duże porcje:
1 spora brukiew2 cebule2 czerwone papryki2 żółte papryki1 marchew900 g mięsa wieprzowego nie tłustego4 łyżki oliwy1 kopiasta łyżka mąki
Przyprawy:
2 liście laurowe, 5 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz świeżo zmielony,1/2 łyżeczki papryki mielonej, 1/3 łyżeczki ziarenek chili
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na oliwie. Mięso pokroić w kawałki (ok. 2-3 cm), dodać do cebuli, oprószyć solą, pieprzem, papryką, chili i podsmażyć. Marchew i paprykę pokroić w kawałki po 1-2 cm i dorzucić do mięsa, tak samo brukiew pokrojoną w słupki (jak frytki).
Smażyć razem 20 minut. Przełożyć do garnka, całość zalać wodą, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Dusić pod przykryciem godzinę i 15-20 minut, tak by mięso było miękkie. Mąkę rozpuścić w ½ szklanki zimnej wody wlać do zupy, wymieszać i zagotować. Podawać z kluskami na parze lub grzankami czosnkowymi.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!