Finansjerzy z malinami - łatwy i szczegółowy przepis
Podczas ostatniego przygotowywania naszej café gourmand, postanowiliśmy zrobić finansjerzy. Możemy zapewnić, że zjedliśmy te małe ciastka z proszkiem migdałowym w mgnieniu oka. Dla jeszcze lepszego smaku dodaliśmy nawet maliny ;-) Ty też spróbuj i zmieniaj smaki, zastępując proszek migdałowy pistacjami lub orzechami laskowymi, a maliny jagodami!
Składniki
Materiały
- 1 silikonowa forma do finansjerów
Przygotowanie
Przygotować masło noisette: Roztopić masło w rondelku i pozostawić do zrumienienia.
Zdjąć z ognia, gdy masło zacznie pachnieć orzechami i nabierze koloru. Przecedzić przez sito i pozostawić do ostygnięcia do 40°C (temperatura pokojowa).
Wymieszać proszek migdałowy, mąkę i cukier puder w misce. Dodać białka i dobrze wymieszać.
Na koniec dodać masło noisette i ekstrakt waniliowy, a następnie dobrze wymieszać.
Wlać ciasto do natłuszczonej silikonowej formy do finansjerów. Umieścić po dwie maliny w każdej foremce.
Piec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 15 minut.
Ponieważ forma mieściła tylko 9 foremek, zostawiliśmy ciasto w temperaturze pokojowej, gdy piekliśmy pierwsze finansjerzy, a następnie upiekliśmy ostatnie. A teraz gotowe!
Obserwacje
Jakie są najważniejsze składniki do przygotowania finansjerów z malinami?
Najważniejsze składniki to proszek migdałowy, mąka, cukier puder, masło, białka jaj, ekstrakt waniliowy oraz maliny.
Czy mogę zastąpić maliny innymi owocami w tym przepisie?
Tak, możesz zastąpić maliny jagodami lub innymi owocami, które lubisz, aby dostosować smak do swoich preferencji.
Jak długo trwa przygotowanie finansjerów z malinami?
Całkowity czas przygotowania wynosi około 48 minut, w tym 5 minut na przygotowanie, 20 minut oczekiwania i 23 minuty pieczenia.
Czy finansjerzy z malinami są trudni do zrobienia?
Nie, przepis jest łatwy i odpowiedni nawet dla początkujących kucharzy, co czyni go idealnym do wypróbowania w domu.
Jakie są alternatywy dla proszku migdałowego w tym przepisie?
Możesz użyć proszku z pistacji lub orzechów laskowych jako alternatywy dla proszku migdałowego, co doda innego smaku do ciasta.
Odżywianie
- Węglowodany: 11.8g
- Tłuszcze: 7.4g
- Tłuszcze nasycone: 3.6g
- Białka: 2.6g
- Błonnik: 0.7g
- Cukry: 8.9g
- ProPoints: 3
- SmartPoints: 6







Oceń ten przepis