Zupa grzybowa z maślaków
vote now
Sezon grzybowy czas zacząć :)... tak się złożyło że maślaczki dostałam od siostry, która jest wytrawną grzybiarką :) niestety ja chodzę od czasu do czasu chociaż las pod nosem. Grzyby leśne kocham, kocham smak, zapach... Jadam sama z mężem. Dzieci do 6 roku życia grzybów jeść nie powinny. Zdarzało mi się odstąpić od reguły i dać im zupę pieczarkową z marnym skutkiem. Spróbowały i na tym koniec, może z czasem...
Składniki:
Składniki:
400 g maślakówwłoszczyzna: 2 marchewki (małe) pęczek zieleniny (1 liść kapusty, lubczyku, po 3 listki pietruszki, koperku, pora, cebuli)200 g kości wieprzowej (ze schabu)1 łyżka przyprawy typu Vegeta180 g jogurtu naturalnego2 łyżki stołowe skrobi kukurydzianejodrobina szczypiorku (opcjonalnie)sól, pieprz do smaku1 łyżka masła
Opłukaną kość zalewam 1,5 l zimnej wody, gotuję 15 minut od zagotowania dodaję włoszczyznę i gotuję kolejne 15 minut. W między czasie oczyszczam maślaki, kroję i obsmażam na masełku. Wywar przecedzam dodaję do niego Vegetę i grzyby, gotuję 10 minut. Skrobię rozprowadzam w odrobinie zimniej wody, przelewam do zupy, doprowadzam do wrzenia i odstawiam. Jogurt mieszam w osobnym naczyniu z około 250 ml gorącej zupy następnie przelewam do reszty, przyprawiam solą, pieprzem. Podaję z ziemniakami i odrobiną zieleniny.
Pyszna, aromatyczna, pachnąca lasem ;)
To co lubię
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!