Petitchef PL

Zupa grzybowa

 Zawsze używam tylko tych grzybów, które znam. Tak więc w mojej kuchni królują kurki. Trochę jest roboty z oczyszczeniem ich ale efekt i smak są  warte tego wysiłku.


Składniki:
kurki (ok. 2 szklanek)cebula mąkawywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze)bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniejmakaron natka pietruszki lub koperekolej
Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać z nich brudki.  Grzyby myjemy a co większe kroimy.
Gotujemy przez 30 minut wywar z warzyw.
Na patelni z kapką oleju podsmażamy plastry cebuli.  Gdy się zeszkli dodajemy pocięte kurki. Smażymy razem 15 minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości bulionem warzywnym i ewentualnie drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem posypane natką pietruszki lub koperkiem.
Grzyby







Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: