ZIELONY KOKTAJL Z NATKĄ MARCHEWKI, PORZECZKAMI, WIŚNIAMI, BRZOSKWINIĄ I MELISĄ
vote now
GREEN SMOOTHIE WITH CARROT GREENS, RED&BLACK CURRANTS, PEACH, CHERRIES AND MELISSA.
Natka marchewkizawiera m.in. białko, potas, wapno, magnez, witaminę A, K i 6 razy więcej witaminy C niż korzeń.
Porzeczki to kopalnia witaminy C, oprócz niej zawierają witaminy B,PP,K a także wiele minerałów: żelazo, potas, wapń, magnez, miedź i fosfor. Pomagają gasić pragnienie, łagodzić zgagę, a także regulować przemianę materii.
Wiśnie to doskonałe źródło witamin C i A. Owoce te wpływają na produkcję czerwonych krwinek, pomagają obniżyć cholesterol i pomagają usuwać toksyny.
Brzoskwinia dostarczy nam witaminy A, B1,B2,B3,B6,C,PP; magnezu, fosforu, żelaza, boru, potasu, kwasu foliowego oraz wapnia. Owoce te pobudzają wydzielanie czerwonych krwinek i pomagają oczyszczać organizm z toksyn.
Melisama bardzo przyjemny cytrynowy smak i zapach, jest dosyć słodka i stanowi bardzo ciekawy i wartościowy dodatek do zielonych smoothie. Oprócz znanych wszystkim właściwości uspokajających, ma także działanie rozkurczowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, pobudza wydzielanie soków trawiennych i hamuje rozmnażanie niektórych komórek nowotworowych. A oprócz tak bogatego i wszechstronnego działania dodaje potrawom ciekawy walor smakowy. Dlatego jeśli jeszcze nie mieliście okazji używać jej w kuchni, to zachęcam was do spróbowania.
SKŁADNIKI(1 litr, 2 duże lub 4 małe porcje):
natka z 3 dużych marchewek2 małe dojrzałe banany1 duża dojrzała brzoskwiniagarść wiśnigarść czerwonej porzeczkigarść czarnej porzeczkikilka listków świeżej melisy2-3 szklanki filtrowanej wody
Natka marchewkizawiera m.in. białko, potas, wapno, magnez, witaminę A, K i 6 razy więcej witaminy C niż korzeń.
Porzeczki to kopalnia witaminy C, oprócz niej zawierają witaminy B,PP,K a także wiele minerałów: żelazo, potas, wapń, magnez, miedź i fosfor. Pomagają gasić pragnienie, łagodzić zgagę, a także regulować przemianę materii.
Wiśnie to doskonałe źródło witamin C i A. Owoce te wpływają na produkcję czerwonych krwinek, pomagają obniżyć cholesterol i pomagają usuwać toksyny.
Brzoskwinia dostarczy nam witaminy A, B1,B2,B3,B6,C,PP; magnezu, fosforu, żelaza, boru, potasu, kwasu foliowego oraz wapnia. Owoce te pobudzają wydzielanie czerwonych krwinek i pomagają oczyszczać organizm z toksyn.
Melisama bardzo przyjemny cytrynowy smak i zapach, jest dosyć słodka i stanowi bardzo ciekawy i wartościowy dodatek do zielonych smoothie. Oprócz znanych wszystkim właściwości uspokajających, ma także działanie rozkurczowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, pobudza wydzielanie soków trawiennych i hamuje rozmnażanie niektórych komórek nowotworowych. A oprócz tak bogatego i wszechstronnego działania dodaje potrawom ciekawy walor smakowy. Dlatego jeśli jeszcze nie mieliście okazji używać jej w kuchni, to zachęcam was do spróbowania.
SKŁADNIKI(1 litr, 2 duże lub 4 małe porcje):
natka z 3 dużych marchewek2 małe dojrzałe banany1 duża dojrzała brzoskwiniagarść wiśnigarść czerwonej porzeczkigarść czarnej porzeczkikilka listków świeżej melisy2-3 szklanki filtrowanej wody
PRZYGOTOWANIE:
Z natki marchewki odrywamy części z listkami i dokładnie je myjemy, następnie wrzucamy je do blendera. Porzeczki dokładnie myjemy, odrywamy szypułki i wrzucamy do blendera. Wiśnie i brzoskwinie także dokładnie myjemy, usuwamy pestki i dorzucamy do kielicha. Melisę przepłukujemy i dodajemy do reszty. Dodajemy wodę i miksujemy wszystko na gładko. Jeśli używasz blendera Vitamix, po włączeniu przełącz na stopień 10, włącz turbo i miksuj 30 sekund; w przypadku innych blenderów miksuj dłużej na najwyższych obrotach. Jeśli nie wypijamy całości od razu, przechowujemy resztę w zamkniętym słoiku w lodówce do 2 dni.
Na zdrowie! ☺
♦ ♦ ♦
Fantastic summer green smoothie, full of Vitamin C, pottasium, magnesium, calcium, antioxidants. Great for your skin, stomach and digestion.
INGREDIENTS(1L, 2 large or 4 small portions):
1 bunch of young carrot greens2 small ripe bananas1 large ripe peach1 handful of fresh cherries1 handful of fresh red currants1 handful of fresh black currants4 fresh melissa leaves2-3 C filtered water
PREPARATION:
Separate the carrot leaves (discard the stems) and wash them thoroughly. Wash the currants and remove the stems. Wash cherries and peach and remove the pits/stone. Peel bananas and put all the ingredients in a blender cup. Mix until smooth. Store any leftovers in the fridge in a sealed glass container, for up to 2 days.
Cheers! ☺
Food Porn Vegan Style
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!