Petitchef PL

Zielone naleśniki z kurkami

K Kolorowa Kuchnia Magdy
(1.00/5 - 1 głosuj)
Zielone naleśniki z kurkami,
czyli sezon na kurki rozpoczęty.


Uwielbiam wszystkie grzyby, ale kurki to jedne z moich ulubionych. Dziś Wam prezentuję przepis na Zielone naleśniki z kurkami w śmietanie. Smacznego!

 

Potrzebne składniki:

Naleśniki: 
3 sztuki
75 g mąki1 jajko125 ml mlekaszczypta soli1 garść rukoli1/2 garści bazyliioliwa z oliwek Farsz:
150 g kurek1 mała cebula1 łyżka masła2 łyżki śmietany 12%pieprzsól
Na początku, zrobiłam ciasto naleśnikowe, mąkę, jajko, mleko oraz rukolę z bazylią z szczyptą soli wymieszałam za pomocą blendera na jednolitą masę. Odstawiłam ciasto. Następnie umyte kurki pokroiłam na mniejsze kawałki, a cebulę pokroiłam w drobną kostkę. W garnku rozgrzałam odrobinę oliwy z oliwek i posmazyłam przez 3 minuty cebulę, aż się zeszkliła. Dodałam kurki i na podsmażałam je mieszając około następnych 3 minut, dodałam łyżkę masła oraz sól i pieprz i na mniejszym ogniu dusiłam grzyby kolejne 5 minut. Na koniec dodałam śmietanę i chwilę podgrzewałam, aż sos zgęstniał. W między czasie zrobiłam naleśniki na gorącej patelni wysmarowanej oliwą z oliwek. Na gotowe naleśniki wyłożyłam farsz z kurek i zwinęłam naleśniki. I danie gotowe! Smacznego!








Oceń ten przepis:



Menu dnia