Zapiekanka naleśnikowa

vote now
Zapiekanka naleśnikowa

Zrobiłam naleśniki na piątkowy obiad, trochę zostało i cóż ... żal wyrzucać. Wykorzystałam je do zapiekanki, która idealnie skomponowała się z gęstym sosem botwinowym (link).
Składniki:
5 naleśników0,5 kg mięsa mielonego indyczegopęczek "zielonego": pietruszka, koper włoski - natka, cebula - szczypior po 3 sztuki, tymianek - 1 łyżeczka drobnych listków2 średnie marchewkipęczek botwiny - 70 g 1 łyżka masłaszczypta soli, pieprzuser żółty 150 g (u mnie w 8 plasterkach) Zieleninę przepłukać, odsączyć na ręczniku papierowym, drobno pokroić. Marchewkę i botwinę wypłukać oczyścić następnie drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło dodać do niego marchewkę, minutkę przesmażyć wyciągnąć i na ten sam tłuszcz dodać botwinę również krótko smażąc, przemieszać, ściągnąć z ognia. Na tej samej patelni przesmażyć mięso mielone - dodać zieleninę, posolić, popieprzyć. Smażyć do momentu aż woda odparuje i mięso zacznie nabierać kolor. Odstawić.
Naczynie żaroodporne posmarować łyżką oleju, ułożyć 3 naleśniki z czego jeden przekroić na połowę i ułożyć na brzegi

Na naleśniki rozłożyć 1/2 mięsa i 5 plasterków sera. Przykryć 2 naleśnikami, na nie ułożyć botwinkę, marchewkę i na wierzch resztę mięsa.

Zapiekać 15 minut w 180 st. Wyciągnąć rozłożyć resztę sera i zapiekać kolejne 15 minut.

Smacznego!

T To co lubię

Komentarze

Oceń ten przepis:




+