Zapiekanka ziemniaczana w frytkownicy powietrznej

Side dish
łatwe
40 min
459 Kcal

Szukasz wyjątkowo smacznego i chrupiącego dodatku, który jest bardzo łatwy w przygotowaniu? Ta zapiekanka ziemniaczana w frytkownicy powietrznej Cię zachwyci! Z rozpływającymi się w ustach ziemniakami w środku i złocistą skórką na zewnątrz, ta zapiekanka, kuzynka Gratin Dauphinois, nie wymaga tradycyjnego piekarnika: w ciągu zaledwie kilku minut frytkownica powietrzna wykona całą pracę, aby uzyskać doskonały rezultat. Idealne danie na każdą okazję: Boże Narodzenie, niedzielny obiad, rodzinna kolacja... Postępuj zgodnie z poniższymi instrukcjami krok po kroku:

Składniki

4

Materiały

  • Mandolina lub nóż
  • Naczynie do pieczenia (tutaj 23x15 cm)

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania30 min
  • Zapiekanka ziemniaczana w frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 1Obrać ziemniaki i pokroić je w cienkie plasterki (za pomocą noża lub mandoliny).
  • Zapiekanka ziemniaczana w frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 2Natrzeć naczynie ząbkiem czosnku.
  • Zapiekanka ziemniaczana w frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 3Umieścić plastry ziemniaków w naczyniu jak tian.
  • Zapiekanka ziemniaczana w frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 4Wymieszać śmietanę z mlekiem i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  • Zapiekanka ziemniaczana w frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 5Wlać mieszaninę mleka i śmietany na ziemniaki.
  • Zapiekanka ziemniaczana w frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 6Piec zapiekankę bez sera w trybie "Pieczenie" w temperaturze 160 stopni przez 20 minut. Po 20 minutach dodać starty ser i piec przez kolejne 10 minut, aż się zrumieni.
  • Zapiekanka ziemniaczana w frytkownicy powietrznej - Przygotowanie krok 7I gotowe! Zapiekanka ziemniaczana jest gotowa do spożycia :-) Możesz dodać trochę świeżej pietruszki na wierzch!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Czy do tego zapiekanki można dodać inne składniki?

Oczywiście, że można! Możesz dodać cebulę i czosnek, a także urozmaicić tarty ser, używając comté lub mozzarelli. Słonina lub kawałki szynki również byłyby idealne, aby stworzyć kompletne danie!
Tak, część ziemniaków można zastąpić warzywami, takimi jak cukinia, marchew, pieczarki, a nawet kalafior.
Zapiekankę ziemniaczaną można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce przez 2-3 dni. Przed spożyciem wystarczy podgrzać go przez kilka minut we frytkownicy lub w kuchence mikrofalowej.
Ziemniaki o twardym miąższu, takie jak Charlotte lub Amandine, dadzą zapiekankę rozpływającą się w ustach, podczas gdy bardziej mączne odmiany, takie jak Bintje, sprawią, że danie będzie bardziej kremowe.
Jeśli wolisz lżejszą wersję, możesz zastąpić śmietanę mlekiem lub mieszanką mleka i bulionu warzywnego. Dzięki temu zapiekanka będzie równie smaczna, ale mniej bogata.
Tak, możesz przygotować zapiekankę z wyprzedzeniem i ugotować ją we frytkownicy Air Fryer tuż przed podaniem. Wystarczy przechowywać go w lodówce, aż będzie gotowy do gotowania.
Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz zapiekankę przez 45 minut.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 459Kcal
  • Węglowodany: 49.8g
  • Tłuszcze: 22.5g
  • Tłuszcze nasycone: 15.7g
  • Białka: 12.3g
  • Błonnik: 3.7g
  • Cukry: 7.7g
  • ProPoints: 12
  • SmartPoints: 18
Informacje żywieniowe za 1 porcję (349g)

Sprzęt do gotowania

frytkownica powietrzna

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:
1/5, 1 głosuj