Wytrawne babeczki szpinakowo-twarogowe z żurawiną
vote now
Wytrawne babeczki szpinakowo-twarogowe z bazylią, żurawiną i migdałami.
Na wierzchu przypieczone, w środku konsystencja mięciutka i delikatna.
W smaku wyraziste, czosnkowo-bazyliwe, z kwaskowymi akcentami żurawiny i chrupiącymi midałami na wierzchu.
Polecam na śniadanie lub kolację, dobrze sprawdzają się na pikniku i w drodze.
Do pracy na II śniadanie idealne.
Użyłam formy na 12 muffinek.
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku z wody, można lekko odcinąć nadmiar wody.
W jednej misce łączymy sypkie składniki: przesianą mąkę z solą i proszkiem.
W drugiej miseczce łączymy rozkłócone jajka, przyprawy, posiekaną bazylię, szpinak, dodajemy rozdrobniony twaróg i maślankę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę.
Dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Masa jest dość gęsta.
Wykładamy masę do papilotek do 3/4 pojemności. Posypujemy migdałami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok 25 minut aż lekko zrumienią się na wierzchu..Po sprawdzeniu patyczkiem może się wydawać że jeszcze się nie dopiekły, ale tak ma być - kiedy ostygną środek ładnie tężeje.
Na wierzchu przypieczone, w środku konsystencja mięciutka i delikatna.
W smaku wyraziste, czosnkowo-bazyliwe, z kwaskowymi akcentami żurawiny i chrupiącymi midałami na wierzchu.
Polecam na śniadanie lub kolację, dobrze sprawdzają się na pikniku i w drodze.
Do pracy na II śniadanie idealne.
przepis własny
Przepis na 12 sztuk
1 1/2 szklaki mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia (eko)
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
2-3 ząbki czosnku
garść listków bazylii
450 g rozdrobnionego szpinaku (użyłam mrożonego)
szczypta gałki muszkatołowej
100 g twarogu półtłustego
1 szklanka maślanki
1/4 szklanki oleju rzepakowego
3 jajka
garść suszonej żurawiny
posiekane migdały bez skórki do posypania
Użyłam formy na 12 muffinek.
Szpinak rozmrażamy i odsączamy na sitku z wody, można lekko odcinąć nadmiar wody.
W jednej misce łączymy sypkie składniki: przesianą mąkę z solą i proszkiem.
W drugiej miseczce łączymy rozkłócone jajka, przyprawy, posiekaną bazylię, szpinak, dodajemy rozdrobniony twaróg i maślankę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy żurawinę.
Dodajemy mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy. Masa jest dość gęsta.
Wykładamy masę do papilotek do 3/4 pojemności. Posypujemy migdałami.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni i pieczemy ok 25 minut aż lekko zrumienią się na wierzchu..Po sprawdzeniu patyczkiem może się wydawać że jeszcze się nie dopiekły, ale tak ma być - kiedy ostygną środek ładnie tężeje.
zufikowo
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!