Wspomnienie truskawek : tartaletki

vote now
Wspomnienie truskawek : tartaletki

tartaletki z galartką

Pomiędzy zdjęciami z lipca znalazłam jeszcze truskawkowe tartaletki. Moje ulubione, robię je co roku:). Kruche ciasto, truskawki i galaretka, czy trzeba czegoś więcej? :) W tej wersji zamiast zwykłej galaretki zrobiłam galaretkowy mus - glazurę truskawkową podpatrzoną u Doroty - rewelacja!!! A może by tak jeszcze wersję jagodową zrobić.....? Taaak.......

tartaletki z galartką

Składniki :

200g mąki
100g masła
100g cukru
3 żółtka
szczypta soli
1/2 kg truskawek ( wg mnie starczy 250g)
masło do wysmarowania foremek

W misce łączymy palcami mąkę, sól masło, cukier, tak żeby zrobiły się zacierki. dodajemy żółtka i zagniatamy w gładką, śliską kulę, jeśli jest za twarda dodajemy odrobinę wody, jeśli za klejąca, to dodajemy trochę mąki. Wkładamy do lodówki na pół godziny.

Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy kółka ciut większe niż foremki, albo tak jak ja ostatnio po prostu wyklejam foremki ciastem bez wałkowania, nakłuwamy widelcem.

Robiłam w foremkach typowych dla tartaletek i małych na babeczki. Przykryć papierem lub folią aluminiową, obciążyć ziarnami fasoli/grochu/kulkami ceramicznymi i piec 15 min w 200 st. Zdejmujemy fasolę, folię i pieczemy jeszcze 5 min (warto zaglądać, czy się za bardzo nie rumienią, dostosować do swojego piekarnika). 

Glazura truskawkowa:

250 g truskawek (świeżych lub mrożonych), pokrojonych na mniejsze kawałki

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki cukru

2 łyżeczki żelatyny (8 g) lub 2 listki żelatyny

Do małego garnuszka nasypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia.

W drugim garnuszku wymieszać owoce z cukrem i sokiem z cytryny. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Zagotować, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez najdrobniejsze sitko by pozbyć się drobnych pesteczek i suchego miąższu truskawek.

Żelatynę postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego jej rozpuszczenia lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do przetartych owoców, wymieszać. Przestudzić, następnie odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Ostudzone tarty wysmarować tężejącą glazurą, nałożyć truskawki przepołowione i posmarować glazurą wierzch.

Smacznego!

tartaletki z galartkątartaletki z galartką


K kilka srok za ogon

Komentarze

Oceń ten przepis:




+