Wspomnienie truskawek : tartaletki
Pomiędzy zdjęciami z lipca znalazłam jeszcze truskawkowe tartaletki. Moje ulubione, robię je co roku:). Kruche ciasto, truskawki i galaretka, czy trzeba czegoś więcej? :) W tej wersji zamiast zwykłej galaretki zrobiłam galaretkowy mus - glazurę truskawkową podpatrzoną u Doroty - rewelacja!!! A może by tak jeszcze wersję jagodową zrobić.....? Taaak.......
Składniki :
200g mąki
100g masła
100g cukru
3 żółtka
szczypta soli
1/2 kg truskawek ( wg mnie starczy 250g)
masło do wysmarowania foremek
W misce łączymy palcami mąkę, sól masło, cukier, tak żeby zrobiły się zacierki. dodajemy żółtka i zagniatamy w gładką, śliską kulę, jeśli jest za twarda dodajemy odrobinę wody, jeśli za klejąca, to dodajemy trochę mąki. Wkładamy do lodówki na pół godziny.
Następnie wałkujemy ciasto i wycinamy kółka ciut większe niż foremki, albo tak jak ja ostatnio po prostu wyklejam foremki ciastem bez wałkowania, nakłuwamy widelcem.
Robiłam w foremkach typowych dla tartaletek i małych na babeczki. Przykryć papierem lub folią aluminiową, obciążyć ziarnami fasoli/grochu/kulkami ceramicznymi i piec 15 min w 200 st. Zdejmujemy fasolę, folię i pieczemy jeszcze 5 min (warto zaglądać, czy się za bardzo nie rumienią, dostosować do swojego piekarnika).
Glazura truskawkowa:
250 g truskawek (świeżych lub mrożonych), pokrojonych na mniejsze kawałki1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki cukru
2 łyżeczki żelatyny (8 g) lub 2 listki żelatyny
Do małego garnuszka nasypać żelatynę, zalać 2 łyżkami zimnej wody, odstawić do napęcznienia.
W drugim garnuszku wymieszać owoce z cukrem i sokiem z cytryny. Postawić na palniku o średniej mocy i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Zagotować, zdjąć z palnika. Przetrzeć przez najdrobniejsze sitko by pozbyć się drobnych pesteczek i suchego miąższu truskawek.
Żelatynę postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego jej rozpuszczenia lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, dodać do przetartych owoców, wymieszać. Przestudzić, następnie odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Ostudzone tarty wysmarować tężejącą glazurą, nałożyć truskawki przepołowione i posmarować glazurą wierzch.
Smacznego!