Wieprzowina z rozmarynem w towarzystwie szparagów ;)

vote now
Wieprzowina z rozmarynem w towarzystwie szparagów ;)


Wszędzie królują szparagi, to u mnie też, a co ;) Co prawda to dopiero moje drugie spotkanie ze szparagami, gdyż zniechęciłam się po zeszłorocznym daniu z białych szparagów. Źle trafiłam, były twarde i łykowate. Poczytałam, że zielone są dużo lepsze i mogę z czystym sumieniem stwierdzić, że to prawda ;) Swoje miejsce powinien mieć też drobny komentarz odnośnie mięska- pyszności, soczyste i pachnące rozmarynem- to lubię!:)
Danie zainspirowane przepisem z bloga Garnki na zielonych wzgórzach.
SMACZNEGO!!! ;)
Składniki:6 kotletów z mięsa wieprzowego2 łyżki musztardy2-3 ząbki czosnku rozmarynolej pęczek szparagów zielonychłyżka masłałyżka mąki250 ml mlekacukier, sól, pieprzWykonanie:Kotlety marynujemy w musztardzie, czosnku, rozmarynie, soli i kilku łyżkach oleju. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Następnie smażymy kilka minut z każdej strony, aż się zarumienią. Wkładamy do blaszki i pieczemy pół godziny w 180 stopniach.
Szparagi należy umyć i odkroić końcówki. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy pół łyżeczki soli i łyżeczkę cukru. Wkładamy szparagi w pozycji pionowej, tak żeby z nad wody wystawały główki. Gotujemy 4-5 minut.
Sos do szparagów: W rondelku roztapiamy masło, mieszając dodajemy mąkę, następnie mleko. Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia, następnie doprawiamy solą i pieprzem.


C Czerwona Porzeczka

Komentarze

Oceń ten przepis:




+