Warkocz rybny z sosem po cygańsku
vote now
SKŁADNIKI NA WARKOCZ RYBNY:filet z łososia świeżego
filet z dorsza świeżeo
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
cytryna
koperek
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i usunąć ości. Rybę pociąć na paski o szerokości ok 1,5 cm i długości według własnego uznania. 2 paski łososia i 1 pasek z dorsza (można też użyć innej białej ryby np. halibut) związać sznureczkiem bawełnianym i zapleść warkocz, którego koniec ponownie związać sznureczkiem.
Każdy warkocz skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, przyprawić przeciśniętym czosnkiem oraz skropić cytryną. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, na dnie położyć koperek, a na nim warkocze z ryby. Obok położyć ćwiartki cytryny. Piec w piekarniku do 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.
SKŁADNIKI NA SOS:2 cebule śreniej wielkości
3 ogórki konserwowe
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
1 łyżka cukru
bazylia, oregano
przyprawa w płynie
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Włożyć do miski, dodać przecier, ketchup i musztardę oraz cukier, wymieszać, doprawić do smaku ziołami, przyprawą w płynie i pieprzem.
filet z dorsza świeżeo
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
2-3 łyżki oliwy z oliwek
cytryna
koperek
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i usunąć ości. Rybę pociąć na paski o szerokości ok 1,5 cm i długości według własnego uznania. 2 paski łososia i 1 pasek z dorsza (można też użyć innej białej ryby np. halibut) związać sznureczkiem bawełnianym i zapleść warkocz, którego koniec ponownie związać sznureczkiem.
Każdy warkocz skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, przyprawić przeciśniętym czosnkiem oraz skropić cytryną. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, na dnie położyć koperek, a na nim warkocze z ryby. Obok położyć ćwiartki cytryny. Piec w piekarniku do 30 minut w temperaturze 190-200 stopni.
SKŁADNIKI NA SOS:2 cebule śreniej wielkości
3 ogórki konserwowe
3 łyżki przecieru pomidorowego
3 łyżki ketchupu
1 łyżka musztardy
1 łyżka cukru
bazylia, oregano
przyprawa w płynie
pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Włożyć do miski, dodać przecier, ketchup i musztardę oraz cukier, wymieszać, doprawić do smaku ziołami, przyprawą w płynie i pieprzem.
ŁOWCA SMAKU - przepisy kulinarne
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!