Petitchef PL

Tarta z malinami i borówkami


Kruche ciasto:

250 g mąki pszennej150 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę3 łyżki cukruszczypta soli1 żółtko
Krem:

250 ml śmietanki 30%250 g serka mascarpone1 łyżka cukru pudru1 opakowanie cukru waniliowego
Owoce:

owoce leśne - maliny i borówki w dowolnej ilości ;)
Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone w kawałki masło, sól oraz cukier. Połączyć składniki, dodać żółtko i zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić pół godziny w lodówce.
Piekarnik nagrzać do 190°C.
Formę na tartę 24 cm wysmarować masłem. Połowę ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia. Ciasto razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy dno oraz boki tarty, odklejamy papier. Brakujące miejsca można wylepić palcami. Ciasto ma mieć grubość ok 1/2 cm. Przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie się podczas pieczenia ). Zapiec 15 min z obciążeniem i przez kolejne ok 15 min do zrumienienia. Wyjąć i wystudzić.

Śmietankę ubijamy na sztywno. Do serka dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Delikatnie dodawać partiami do serka ubitą śmietankę, wymieszać.

Wystudzoną tartę wypełnić kremem i dekorować owocami. Całość zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody). Schłodzić w lodówce.










Oceń ten przepis:
Pokań inny kod = 



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: