Sernik z kremem czekoladowym i wiśniami

vote now
Sernik z kremem czekoladowym i wiśniami




Dość słodki, z dodatkiem rozpływającej się czekolady oraz przełamujących słodycz wiśni sernik, który zaspokoi każdego łakomczucha. Sernik ze wszystkich stron otoczony jest czekoladą, która delikatnie się po nim rozpływa. W środku zanurzone są wiśnie, które idealnie komponują się z sernikiem jak i ze słodką czekoladą. A do tego wszystkiego pysznie chrupiące pod zębami prażone orzeszki laskowe. Aż chce się sięgnąć po następny kawałek.

Składniki Spód:200 g mąki pszennej100 g margaryny70 g cukru1 jajoszczypta soliMasa serowa:1 kg twarogu z wiaderka200 g cukru5 jaj160 ml soku jabłkowego1 budyń waniliowyDodatkowo:300 g kremu czekoladowegowiśnie z kompotuorzechy laskoweSposób przygotowaniaWiśnieodsączamy z kompotu. Orzechyprażymy na suchej patelni, ściągamy skórkę rozcierając je w dłoniach, a następnie siekamy.Spód: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz sól i mieszamy. Na mące układamy pokrojoną margarynę i siekamy ją lub rozgniatamy widelcem. Grudki ciasta rozcieramy palcami, dodajemy jajko i szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30min. Blaszkę o wymiarach 21 x 31 cmwykładamy papierem do pieczenia.Schłodzonym ciastem wykładamy dno blaszki i pieczemy ok. 15 minw temp.180°.Ciasto wyjmujemy z piekarnika i jeszcze ciepłe smarujemy połową kremu czekoladowego. Na kremie układamy odsączone wiśnie.Masa serowa:Ser ucieramy z cukrem, dodajemy stopniowo po jednym jaju cały czas ubijając. Na końcu do sera dodajemy budyń i sok jabłkowy i delikatnie mieszamy.Masę wylewamy na podpieczony spód posmarowany kremem i obłożony owocami.Sernik pieczemy ok. 60 minw temp. 180°C.Po upieczeniu, sernik studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 30 min, a następnie go wyjmujemy. Na jeszcze ciepłym cieście rozsmarowujemy bardzo delikatnie resztę kremu czekoladowego. Wierzch posypujemy posiekanymi prażonymi orzechami laskowymi. Sernik pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy do lodówki na kilkanaście godzin, a najlepiej na całą noc.Smacznego!







T teczka kucharska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+