Sernik gotowany
vote now
Najlepszy sernik na świecie! Świetnie smakuje jeszcze na ciepło zaraz po przełożeniu. Ciężko się wtedy kroi, bo ciasto się łamie i kruszy, ale warto. W kolejnych dniach też niczego nie brakuje. Masa serowa jest tak delikatna i aksamitna, że zawsze wydaje się, że jest jej za mało.
Przepis pochodzi od mojej cioci i oczywiście u niej smakuje najlepiej. Ale zachęcam do spróbowania, bo sernik jest warty grzechu :)
SkładnikiKruche ciasto:150 g margaryny500 g mąki pszennej150 g cukru pudru1 jajko1 żółtko4 łyżki śmietany2 łyżeczki proszku do pieczeniaSer:200 g masła śmietankowego 2 szklanki cukru750 g sera 3-krotnie mielonego2 jajko + białko z ciastacukier waniliowy1 łyżka mąki ziemniaczanej1/5 szklanki wodyPolewa:2 łyżki margaryny8 kostek gorzkiej czekoladySposób przygotowaniaCiasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na 30 min. do lodówki do schłodzenia.Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 30 cm. Placki pieczemy po ok. 20-25 min w temp. 180°Cna złoto-brązowy kolor.Ser:Margarynę zagotowujemy z cukrem w dużym garnku. Dodajemy stopniowo zmielony ser cały czas mieszając. Do masy serowej dodajemy po jednym jajku energicznie mieszając trzepaczką. Masę zagotowujemy cały czas mieszając (pryska i przywiera). Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą i ponownie zagotowujmy. Pamiętamy, aby cały czas mieszać.Polewa:W rondelku rozpuszczamy margarynę i czekoladę, nie gotujemy.Przygotowanie:Kruche placki przekładamy jeszcze ciepłym serem. Delikatnie dociskamy, aby ser wypełnił każdą lukę. Wierzch ciasta polewamy polewą.Sernik odstawiamy na noc w chłodne miejsce.Smacznego!
teczka kucharska
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!