SER BRIE ZAPIEKANY Z BORÓWKAMI I AGRESTEM

vote now
SER BRIE ZAPIEKANY Z BORÓWKAMI I AGRESTEM

Witajcie :) na straganach tyle letnich owoców, że trudno się zdecydować na te jedne.
Dziś zapraszam na ser brie zapiekany z borówką i agrestem; z nutką cynamonu i gałki muszkatołowej całość oprószona płatkami migdałowymi i trzcinowym cukrem. Co powiecie na takie połączenie? Zapraszam...



SER BRIE ZAPIEKANY Z BORÓWKĄ I AGRESTEM na dwie porcje 2 sery brie po 125 g1 szkl. borówki amerykańskiej 1 szkl. agrestu płaska łyżka masła 4 łyżki grenadyny ( syrop z granatów) - można zastąpić syropem ( lub likierem) z czarnej porzeczki 40 g płatków migdałowych szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonucukier trzcinowy do posypania


Owoce opłukać i osączyć z wody.
W małym rondelku podgrzać syrop z przyprawami i chwilę go podgotować.
Dodać owoce, całość przemieszać i zdjąć z ognia.
Piekarnik nagrzać do temp.200 stopni.
Naczynie żaroodporne ( lub dwa mniejsze) nasmarować masłem, ułożyć ser, owoce wraz z syropem; jeśli boicie się, że całość będzie zbyt kwaśna posypać stosowną dla swoich upodobań ilością cukru* i płatkami migdałowymi.
Zapiekać 20 minut. Podawać na ciepło samodzielnie lub z białym pieczywem, krakersami.

Po wyjęciu z piekarnika można posypać jeszcze świeżą borówką.

* ja nie dosładzałam owoców przed pieczeniem a jedynie na 8 minut przed końcem posypałam wierzch cukrem trzcinowym. Całość była lekko kwaśna, jak dla mnie ok. ale to jak mówię kwestia indywidualnych upodobań smakowyvh...

Smacznego

Dodano do akcji:
Błękitne skarby lata!Lato w pełni!

K Kulinarne zapiski Olki

Komentarze

Oceń ten przepis:




+