Sałatka z bobu
vote now
Uwielbiam bób szczególnie ten młody, jędrny, zielony i chrupiący:- ) Chłopaki wolą ten późniejszy mączysty, mazisty przypominający w smaku fasolę. Latem często go kupuję bo oprócz walorów smakowych jest świetnym źródłem lekkostrawnego białka. Najczęściej gotuje go w osolonej wodzie z odrobiną cukru i po prostu podgryzamy go kiedy kto ma ochotę. Ale bób pyszny jest także jako dodatek do sałatek, należy jedynie poświęcić trochę czasu na obranie go ze skórki. Dziś proponuję pyszną sałatkę z bobu i pomidorów z dodatkiem pysznego sosu z tymiankiem.
Składniki (dla 4 osób):
500 g bobu2 – 3 ząbki czosnku,1 mała cebula cukrowa lub czerwona150 – 200 g pomidorów koktajlowych2 łyżki oleju lnianegosok z ½ cytrynyłyżeczka miodu1 czubata łyżka świeżych listków tymiankusól do smaku
Bób opłukać. Zagotować wodę, osolić, dodać odrobinę cukru i wrzuć bób. Gotować około 8 minut jeśli bób ma być jędrny i chrupiący lub nieco dłużej jeśli lubisz bardziej miękki i mazisty. Bób odcedzić, przestudzić i obrać z łupin.
Do ostudzonego bobu dodać pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki, cebulę pokrojoną w cienkie półplasterki. Do małego słoiczka wlej olej lniany, sok z cytryny, miód, dodaj sól, przeciśnięte ząbki czosnku i listki tymianku - zakręć słoik i wszystko dokładnie wymieszać aż powstanie gładki sos. Sałatkę polać sosem i wymieszać.
Smacznego:- )
Gdy w brzuchu burczy...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!