Sałatka ryżowa po węgiersku
vote now
Przeglądając strony z przepisami wpadłam na to cudo na blogu Gotuj z Cukiereczkiem i od razu wiedziałam, że muszę ją zrobić. Sałatka z salami musi być pyszna! :) Oczywiście, nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, także po oryginalny przepis zapraszam na bloga autorki przepisu ;)
Rzadko zdarzało mi się robić sałatki z ryżem, częściej z makaronem, jak można zauważyć na blogu. Sama nie wiem dlaczego, ale stanowczo powinnam to zmienić.
SMACZNEGO!!!
Mam nadzieję, że Wam również posmakuje tak jak mi ;)
Składniki:
Na sałatkę:200 g ryżu paraboiledcebula150g salami100 g serapapryka czerwonakukurydza konserwowa6 niewielkich ogórków kiszonych300 ml bulionuolej do smażeniaSos:100 g śmietany 18% 3 łyżki majonezu2 łyżki ketchupu3 łyżki octu winnego z białego winasól, pieprz Wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, dodajemy ryż, chwilę smażymy a następnie zalewamy bulionem. Dusimy aż ryż będzie miękki ( ale też nie za bardzo miękki, do sałatki dobry jest tak "al dente"), od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Resztę składników kroimy w mniejsze kawałki ( kostka, paski, jak lubicie). Ser, jeśli mamy w plasterkach kroimy w mniejsze paseczki, jeśli jest w kawałku, ścieramy na tarce. Wszystko mieszamy razem. Składniki na sos mieszamy, doprawiamy i zalewamy nim sałatkę. Mieszamy, odstawiamy do schłodzenia.
Czerwona Porzeczka
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!