Roladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym
vote now
Bardzo łatwe i szybkie roladki, wykwintny obiad w kilka minut. Roladki można upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. Ser kozi ostatnio stał się moim ulubionym dodatkiem do wszystkiego JDlatego zapraszam na kilka słów, które, mam nadzieje zachęcą Was do sięgnięcia po ten przysmak.
Sery koziepolecane są wszystkim dbającym o zdrową dietę, są bardzo zdrowe i łatwo przyswajalne przez ludzki organizm. W kozim nabiale znajdziecie dużo białka, naturalnego kwasu foliowego, niezbędnego dla wszystkich kobiet w ciąży, wapń, potas, fosfor, magnez czy witaminy z grupy B i A.
Przetwory kozie pomagają w profilaktyce przeciw zawałom i chorobom układu krążenia oraz obniżaniu poziomu złego cholesterolu we krwi. Wpływają pozytywnie na nasz układ kostno-stawowy. Są idealnym zamiennikiem dla osób uczulonych na pewne składniki mleka krowiego, gdyż zawierają mniej laktozy i kazeiny.
Sięgać po kozie sery powinien każdy. Dzięki ich systematycznemu spożywaniu zwiększamy swoją odpornością i kondycję ruchową.
Roladki z kurczaka z serem kozim w sosie musztardowym
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka4 plastry sera koziego6 pomidorów suszonych4 plastry szynki szwardzwaldzkiejzioła prowansalskiełyżka sosu sojowego jasnegopapryka czerwonapieprzolej do smażenia
Sos musztardowy:
2 łyżki musztardy dijon¼ szklanki białego wina lub bulionu warzywnegotymianek, sól, pieprz1 łyżka soku z cytryny4 łyżki śmietany 18 %
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka przekrajamy wzdłuż na dwa cienkie kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy i odstawiamy na 30 minut do lodówki.
Pomidory kroimy w kosteczkę. Mięso nadziewamy pomidorami i serem. Rolujemy ściśle każdą roladę i obwijamy dokładnie szynką. Aby mieć pewność, że rolady pozostaną zwinięte możemy zabezpieczyć je wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy rolady z każdej strony przez około 12-15 minut.
Roladki odłożyć, na tą samą patelnię wlewamy wino. Podgrzewamy, cały czas mieszając około 1 minuty - aż się odrobinę zredukuje. Jeśli używacie bulionu nie musicie go redukować. Następnie dodajemy kremówkę, musztardę i przyprawy. Gotujemy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Mania Gotowania
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!