Cztery kwarty (prosty i szybki przepis)

Przekąski
łatwe
50 min
255 Kcal

Oto bardzo łatwy przepis na deser dla dzieci: cztery kwarty. Rezultatem jest puszyste ciasto, które doskonale smakuje z gorącą czekoladą lub szklanką mleka w porze podwieczorku. Postępuj zgodnie z instrukcjami krok po kroku, aby przygotować to domowe ciasto, przetestowane i zatwierdzone przez cały zespół Ptitchef!

Składniki

10

Materiały

  • Forma do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania40 min
  • Cztery kwarty (prosty i szybki przepis) - Przygotowanie krok 1Wymieszaj jajka z cukrem i cukrem waniliowym.
  • Cztery kwarty (prosty i szybki przepis) - Przygotowanie krok 2Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie dobrze wymieszaj.
  • Cztery kwarty (prosty i szybki przepis) - Przygotowanie krok 3Roztop masło i dodaj je do mieszanki.
  • Cztery kwarty (prosty i szybki przepis) - Przygotowanie krok 4Wlej do wysmarowanej masłem formy i piecz przez 40 minut w temperaturze 180°C.
  • Cztery kwarty (prosty i szybki przepis) - Przygotowanie krok 5I oto, twoje cztery kwarty są gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są kluczowe składniki do przygotowania czterech kwart?

Do przygotowania czterech kwart potrzebujesz 3 jajka, 150 g cukru, 150 g mąki, 150 g masła, saszetki cukru waniliowego, saszetki drożdży oraz szczypty soli.
Całkowity czas przygotowania czterech kwart wynosi 50 minut, z czego 10 minut to czas przygotowania, a 40 minut to czas pieczenia.
Cztery kwarty doskonale smakują z gorącą czekoladą lub szklanką mleka, co czyni je idealnym deserem na podwieczorek.
Tak, możesz dodać różne składniki, takie jak owoce, orzechy lub czekoladę, aby nadać ciastu własny, unikalny smak.
Cztery kwarty najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, aby zachowały świeżość przez kilka dni.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 255Kcal
  • Węglowodany: 27.3g
  • Tłuszcze: 14.1g
  • Tłuszcze nasycone: 8.7g
  • Białka: 4.2g
  • Błonnik: 0.7g
  • Cukry: 16.9g
  • ProPoints: 7
  • SmartPoints: 12
Informacje żywieniowe za 1 porcję (63g)
PPetitchef_PL

Pytania

Saszetka proszku do pieczenia do tego ciasta wydaje mi się trochę zbyt dużo więc ile?

Do tego ciasta wystarczy pół saszetki proszku do pieczenia, aby ciasto było puszyste, ale nie za mocno wyrośnięte. Spróbuj tak i zobacz, jak Ci smakuje!

Saszetka drożdży do biszkopta to jakaś pomyłka

Tak, drożdże nie są potrzebne w tym przepisie na biszkopt. Lepiej użyć proszku do pieczenia, który zapewni puszystość ciasta. Drożdże mogą zmienić strukturę i smak.

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis:
1/5, 1 głosuj