Pierogi z jagodami

vote now
Pierogi z jagodami



Już dawno nie pojawił się tu żaden przepis na pierogi:- ) Trudno mi w to uwierzyć, bo Junior ciągle o nie prosi i mam wrażenie, że ciągle je robię… Po powrocie z wakacji zostałam wręcz zmuszono do lepienia pierogów, koniecznie musiały być owocowe i koniecznie jagodowe. Ciekawe czy takie lubicie? Do nadzienia, podobnie jak w przepisie na jagodzianki, dodałam trochę maki ziemniaczanej. Dzięki temu sok jagodowy nie wypływa z pierogów. Chłopaki jak zwykle orzekli, że to najlepsze pierogi na świecie ;) Myślę jednak, że mówią tak dlatego żebym ciągle je lepiła …


Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej½ łyżeczki soli3 łyżki oleju rzepakowego1 szklanka wrzątku
Nadzienie jagodowe:

3 szklanki jagód3 łyżeczki mąki ziemniaczanej3 łyżki cukru trzcinowego
Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Wlać olej i gorącą wodę, wszystko wymieszać dokładnie łyżką. Wyjąć ciasto na stolnicę i zagniatać rękami przez około 7 - 8 minut, podsypując w razie konieczności mąką. Ciasto włożyć pod miskę i odstawić na 30 minut.

Jagody umyć, dokładnie osuszyć. W misce jagody wymieszać z cukrem, a następnie oprószyć mąką ziemniaczaną.

Ciasto podzielić na 3 części i kolejno rozwałkowywać na placki. Szklanką wyciąć kółka i nakładać po jednej łyżce jagód. Zlepiać dokładnie brzegi i układać pierogi na stolnicy obsypanej mąką. Przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Do gotującej wody wkładać porcjami pierogi. Kiedy pierogi wypłyną na powierzchnie gotować jeszcze 1 – 2 minuty. Pierogi wyłowić łyżką cedzakową, ułożyć na talerzu, podawać z jogurtem naturalnym posypane porcją świeżych jagód.


Smacznego:- )

Inne przepisy na pierogi, które znajdziecie na moim blogu :)
Pieczone pierogi żytnio-orkiszowe z mielonym mięsem
Różowe pierogi z farszem z indyka i młodej kapusty
Żytnie pierogi z farszem mięsno-pieczarkowym
Pierogi z piekarnika z delikatnym mięsnym farszem
Pierogi z farszem mięsno-warzywnym
Pierogi z dynią




G Gdy w brzuchu burczy...

Komentarze

Oceń ten przepis:




+