Owocowa pianka
vote now
Ciasto z dodatkiem śmietanki , jagód, truskawek i arbuza to niesamowite orzeźwienie . Nadaje się na upalny dzień ale nie tylko. W przepisie jest podane kilogram arbuza , można spokojnie dodać go mniej , jeśli chcemy pojeść więcej pianki ;)Przepis ten dostałam od Iwonki , która prowadzi bloga http://izioni-smaki.blogspot.com/ .Wymiary blaszki : 25 x 29 cmCzas pieczenia : ok. 20 minutTemp. pieczenia : 180 C
Ciasto:
1/2 szklanki mąki tortowej3 jajka1/4 szklanki cukru2 łyżki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPianka:
1 szklanka jagód400 g truskawek1 kg arbuza ( może być mniej )1/2 l śmietanki 30 % 2 galaretki truskawkoweDodatkowo:
100 g czekolady mlecznej1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania:
Ciasto:
Białka należy ubić na sztywna pianę z cukrem.Następnie stopniowo dodać żółtka i przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 20 minut w temp. 180 C.Po wystudzeniu nasączyć przygotowaną wcześniej kawą.Nie należy wyjmować ciasta z foremki.
Pianka: Ciasto:
1/2 szklanki mąki tortowej3 jajka1/4 szklanki cukru2 łyżki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaPianka:
1 szklanka jagód400 g truskawek1 kg arbuza ( może być mniej )1/2 l śmietanki 30 % 2 galaretki truskawkoweDodatkowo:
100 g czekolady mlecznej1/2 szklanki kawy rozpuszczalnej Sposób wykonania:
Ciasto:
Białka należy ubić na sztywna pianę z cukrem.Następnie stopniowo dodać żółtka i przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia.Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Piec ok. 20 minut w temp. 180 C.Po wystudzeniu nasączyć przygotowaną wcześniej kawą.Nie należy wyjmować ciasta z foremki.
Arbuza umyć , pokroić w kostkę.Truskawki umyć i przekroić na pół.Galaretki przygotować w 450 ml gorącej wody , dobrze wymieszać , aby galaretka dobrze się rozpuściła i wystudzić.Śmietankę ubić na sztywno i dodać zimną galaretkę.Dodać pozostałe owoce i wymieszać .Schować na 10 minut do lodówki i poczekać aż masa troszkę zgęstnieje.Następnie wylać ją na spód ciemny .Zetrzeć mleczna czekoladę na grubych oczkach i posypać nią wierzch ciasta .
Słodkości i nie tylko
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!