Orzechówka z anyżem...
vote now
...i cynamonem. W tym roku eksperymentuję z innymi przyprawami. Smakuje świetnie jak na orzechówkę. Niestety orzechy mam w tym roku nieciekawe, pogoda kapryśną jest... zebrałam je początkiem lipca by nie zdążyły stwardnieć w środku.
Składniki:
Składniki:
15 zielonych orzechów250 ml spirytusu1 szklanka wody1 szklanka cukru1 gwiazdka anyżu1 laska cynamonu
Wspaniale leczy niestrawności żołądkowe. Pamiętajcie tylko: po alkoholu nie wsiadamy za kierownicę! Zielone orzechy przepłukać osuszyć na papierowym ręczniku, nakłuć wykałaczką (3 - 4 dziurki) i włożyć do wyparzonego słoika (1,5 - 2 l). Dodać anyż i cynamon, zalać je spirytusem i odstawić na 3 dni. Z wody i cukru zrobić syrop (zagotować wodę, wsypać cukier, rozmieszać i gotować minutkę). Ostudzony wlać do orzechówki, zakręcić i pozostawić na 1,5 miesiąca. Po tym czasie przefiltrować i zlać do butelki.
To co lubię
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!