Orzechówka z anyżem...

vote now
Orzechówka z anyżem...

...i cynamonem. W tym roku eksperymentuję z innymi przyprawami. Smakuje świetnie jak na orzechówkę. Niestety orzechy mam w tym roku nieciekawe, pogoda kapryśną jest... zebrałam je początkiem lipca by nie zdążyły stwardnieć w środku.


Składniki:
15 zielonych orzechów250 ml spirytusu1 szklanka wody1 szklanka cukru1 gwiazdka anyżu1 laska cynamonu
Zielone orzechy przepłukać osuszyć na papierowym ręczniku, nakłuć wykałaczką (3 - 4 dziurki) i włożyć do wyparzonego słoika (1,5 - 2 l). Dodać anyż i cynamon, zalać je spirytusem i odstawić na 3 dni. Z wody i cukru zrobić syrop (zagotować wodę, wsypać cukier, rozmieszać i gotować minutkę). Ostudzony wlać do orzechówki, zakręcić i pozostawić na 1,5 miesiąca. Po tym czasie przefiltrować i zlać do butelki.
Wspaniale leczy niestrawności żołądkowe. Pamiętajcie tylko: po alkoholu nie wsiadamy za kierownicę!


T To co lubię

Komentarze

Oceń ten przepis:




+