Nalewka z owoców dzikiej róży

vote now
Nalewka z owoców dzikiej róży

Lubię różne rodzaje nalewek, ale ta ma w sobie coś wyjątkowego. Jest słodka, gęsta i niezwykle aromatyczna. Nalewka różana ma działanie wzmacniające i przeciwgorączkowe. Dojrzewanie owoców dzikiej róży przypada na przełomie września i października. Najlepsze owoce wykorzystywane do nalewek to te zbierane po pierwszych przymrozkach. Składniki:- kg owoców z dzikiej róży
- 3/4 l wódki
-2 szklanki cukru

Przygotowanie: Owoce dokładnie myjemy i ucinamy szypułki. Wkładamy do dużego słoja, zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciemne miejsce na 2 tygodnie, by owoce puściły sok.
Po tym czasie owoce zalać wódką i odstawić na kolejne 2 tygodnie. Co jakiś czas należy potrząsnąć słojem.
Następnie należy przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy do butelki, zakorkować i odstawić na około 2 do 4 miesięcy.


H Harmonia smaku

Komentarze

Oceń ten przepis:




+