Jak zrobić chipsy z papieru ryżowego?

zagłosuj teraz
Przekąska
łatwe
6 min
67 Kcal

Te chrupki ryżowe są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych chipsów! Niezwykle chrupiące, lekkie i gotowe w zaledwie kilka minut, można je przygotować z bardzo niewielu składników i bez skomplikowanego sprzętu. Wszystko, co musisz zrobić, to zanurzyć liście ryżu w gorącym oleju: natychmiast pęcznieją i stają się chrupiące w ciągu zaledwie kilku sekund. Po usmażeniu można je doprawić do smaku wodorostami nori, ziarnami sezamu lub przyprawami, a nawet użyć ich jako bazy do pikantnych lub słodkich nadzień. Idealne na aperitif lub jako dodatek do tatara z łososia, te domowe chipsy są równie proste, co wszechstronne!

Składniki

4

Materiały

  • patelnia
  • pałeczki (lub szczypce)
  • wałek kuchenny

Przygotowanie

Czas przygotowania5 min
Gotowania1 min
  • Jak zrobić chipsy z papieru ryżowego? - Przygotowanie krok 1Liście ryżu pociąć nożyczkami na 4 części.
    Rozgrzać odrobinę oleju na gorącej patelni.
  • Jak zrobić chipsy z papieru ryżowego? - Przygotowanie krok 2Zanurz liście ryżu w gorącym oleju, aż spęcznieją (to bardzo szybkie) i natychmiast wyjmij je pałeczkami lub szczypcami.
    Umieść chipsy na chłonnym papierze.
  • Jak zrobić chipsy z papieru ryżowego? - Przygotowanie krok 3Następnie możesz doprawić je wybranymi przyprawami lub udekorować.
    Dowiedz się, jak je przyprawić i udekorować w naszych poradach i wskazówkach poniżej! Smacznego!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jak przechowywać chrupki ryżowe?

Chrupki ryżowe można przechowywać w szczelnym pojemniku w temperaturze pokojowej, ale najlepiej spożywać je na świeżo.
Tak, możesz stworzyć przyprawę, która Ci odpowiada. Tutaj proponuję pokruszyć wodorosty nori, podprażyć nasiona sezamu na patelni przez kilka minut, a następnie je zmiażdżyć. Umieść wszystko w salaterce, wymieszaj, dodaj frytki, gdy tylko się ugotują i potrząśnij, aby rozprowadzić smaki. Możesz także wybrać prostsze przyprawy, takie jak sól, pieprz i papryka, zioła prowansalskie... Lub nawet zwykłe!
Tak, absolutnie. Pierwotnie przygotowałam ten przepis, aby je udekorować , a jak to zrobić, dowiesz się klikając tutaj.
Liście ryżu zawierają wodę, a gdy są zanurzone w gorącym oleju, woda szybko odparowuje, powodując ich natychmiastowe pęcznienie.
Olej słonecznikowy lub rzepakowy są idealne, ponieważ mają wysoki punkt dymienia, dzięki czemu idealnie nadają się do smażenia.
Tak, można upiec je w piekarniku w wysokiej temperaturze, aby uzyskać zdrowszą wersję, ale tekstura będzie inna niż w przypadku smażonych chipsów.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 67Kcal
  • Węglowodany: 7.9g
  • Tłuszcze: 3.4g
  • Tłuszcze nasycone: 0.4g
  • Białka: 1g
  • Błonnik: 0.4g
  • Cukry: 0g
  • ProPoints: 2
  • SmartPoints: 2
Informacje żywieniowe za 1 porcję (14g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: