Menu Hell`s Kitchen "Pierożki z kozim serem, kwasem chlebowym i imbirem"
vote now
Dzisiaj drugi przepis prosto z Piekielnej Kuchni Szefa Amaro. Niech nie zwiedzie was, długość przepisu i ilość składników, bo gwarantuję że jest łatwy, innowacyjny a przede wszystkim wyśmienity w swoim smaku. Tymi pierożkami, na pewno zaskoczycie gości a kulinarne uniesienia jakich doznają, jeszcze długo dręczyć będą zmysły.
Przed nami szósty odcinek Hell`s Kitchen. Mam nadzięję, że wszystkie do tej pory oglądaliście z zapartym tchem jak ja :) Jak wrażenia? Podoba się wam? Ostatnich wydarzeń długo nie zapomnę. Brakuje mi Rafała i Michała. Zrobiło się jakoś pusto a drużyna niebieskich została poddana wielkiej próbie. Całe szczęście, że serwis został ukończony a Szef pogratulował nam pracy. Jestem dumny, że razem z Łukaszem, Arkiem i Agatą tworzymy tak mocny team. Oglądając ostani odcinek, nie mogę oprzeć się wrażeniu, że pokazuja mnie jako osobę, która za dużo w kuchni nie robi. Baaaa... wchodzi i wychodzi i jest wiecznie zaskoczona. Wierzcie mi... ja naprawdę w tej kuchni zapierniczam. Robię najlepsze bliny, rewelacyjne suflety a wszystkie przystawki wychodzące spod mojej ręki są wzorowe. A jeśli myślicie, że kolejny odcinek was nie zakoczy to jesteście w wielkim błędzie. Zadanie, które dostaniemy będzie nie lada wyzwaniem. Tutaj zatriumfuje moja intuicja :) To co w dzieciństwie było wielkim koszmarem, dzisiaj nabiera nowego znaczenia. W tym odcinku zawalczę też z jedną ze swoich największych fobii... czy wygram tę bitwę? Zobaczcie sami. Wirtuoz smaku Kurt Schellernauczy nas jak robić idealne risotto a kolejny serwis opuści osoba, bez której wszystko traci sens. Zapraszam do oglądania... (wtorek godz.20.00 POLSAT)
składniki:
- - ½ kg buraków
- - 250g koziego sera
- - tłuczony jałowiec
- - 0,5l kwasu chlebowego
- - 150g suszonych owoców (mix)
- - 25ml octu sherry
- - 25g świeżego imbiru
- - 5g czarnuszki
- - 50ml oliwy z natki pietruszki
- - kiełki musztardy lub inne
- - 125ml oleju z pestek winogron
- - 2 natki pietruszki
- - sól
przygotowanie:
Oliwa z natki pietruszki:
*(przepis trudniejszy-oryginalny)
2 pęczki natki pietruszki zblanszuj we wrzątku przez 4 sekund, następnie zahartuj w zimnej wodzie. Odcisnij rękami maksymalną ilość wod. Ułóż natkę w suszarce do grzybów i wysusz kompletnie (ok 6h). Wyjmij z suszarki, włóż do Thermomixu, wlej 125ml oleju z pestek winogron i nastaw urządzenie na 70 stopni. Miel na pełnych obrotach przez 12 minut. Przelej do butelki, po 12h zdekantuj.
*(przepis łatwiejszy-uproszczony przeze mnie)
1 opakowanie suszonej pietruszki 15g, (do kupienia w każdym hipermarkecie), wsyp do rozgrzanego oleju z pestek winogrom 125ml. Po ostygnięciu zblenduj wszystko bardzo dokładnie blenderem.
Buraki pokrój cienko na krajalnicy, wytnij obręczą koła i zamknij w worku foliowym (maksymalnie pozbądź się powietrza). Zblanszuj worek z burakami we wrzątku przez dwie minuty a następnie zahartuj w zimnej wodzie. Kozi ser wymieszaj z jałowcem. Nakładaj łyżeczką nadzienie z sera do „pierogów“ z buraka i układaj na tacce, na koniec zawiń tackę folią.
Kwas chlebowy wlej do garnka, dodaj suszone owoce, obrany i pokrojony korzeń imbiru i czarnuszkę. Gotuj aż kwas zredukuje się o połowę, wtedy dodaj ocet i zredukuj jeszcze o 1/3. Przecedź przez sito i przechowuj w lodówce.
Podanie:włóż pierożki do nagrzanego piekarnika na 8 min (temp.170 stopni). Wlej na dno talerza oliwę z natki pietruszki, ułoż pierożki 5 szt i dopraw solą, udekoruj kiełkami. Zagrzej sos z kwasu chlebowego i zalej bardzo gorącym pierożki.
Łyżka-Widelec-Nożyczki
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!