Kurczak curry faszerowany ryżem z pieczarkami
vote now
Mięso drobiowe jest najchętniej zjadanym mięsem na całym świecie.
Mimo, iż kurczakwydaje się wręcz pospolity, możemy przygotować go na wiele sposobów. Jak kocham to mięso za walory smakowe i właśnie za ogromne możliwości wykorzystania. Do bardziej efektownych dań zdecydowanie należy kurczak faszerowany. Taki proponuję właśnie dziś, zrobi ogromne wrażenie szczególnie w czasie rodzinnych uroczystości, świąt, czy nawet niedzielnych obiadów. A gdy do tego dodam, że ma soczystą, chrupiącą skórkę, mięso delikatne, a farsz to ryż z pieczarkami z dodatkiem indyjskich przypraw w pięknym żółtobrązowym kolorze. Teraz już nie macie wątpliwości, że to danie uświetni obiad, aromatyczny kurczak curry zwoła wszystkich do stołu.
Składniki:
Kurczak około 1,5 kg1 łyżka imbiru3 łyżki curry½ łyżeczki chili2 łyżeczki soli1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka masła
Nadzienie:
100 g ryżu30 dag pieczarek1 cebula2 ząbki czosnku1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, sól, pieprz2 łyżki oleju
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania nadzienia.
W rondelku rozpuszczamy łyżkę oleju przesmażamy na nim kurkumę, 1 łyżeczkę curry i suche ziarenka ryżu, mieszamy cały czas drewnianą łyżką, aż ziarenka zrobią się żółte. Zalewamy 1 szklanką zimnej wody i mieszamy, doprowadzając do wrzenia. Od zagotowania gotujemy jeszcze 5 minut, po tym czasie zdejmujemy z kuchenki przykrywamy pokrywką i zostawiamy na 10 minut by ryż wchłonął cały pozostały płyn.
Między czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, zeszklimy na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i umyte pokrojone na plastry pieczarki. Smażymy około 10 minut, aż cały sok z pieczarek odparuje doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy z grzybami by składniki się przeniknęły i dobrze wymieszały. Ewentualnie można jeszcze doprawić solą i pieprzem gdyby była taka potrzeba.
Z przypraw do kurczaka zrobić mieszankę. Wszystkie wsypać do miseczki i wymieszać łyżeczką. Kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Wnętrze wypełniamy po same brzegi mocno wciskając nadzienie, spinamy wykałaczką skórę by otwór się nie rozchodził i dokładnie nacieramy całego kurczaka mieszanką przypraw.
Tak przygotowanego układamy piersią do góry w formie wysmarowanej masłem, nóżki składamy na krzyż i związujemy nitką.
Formę przykrywamy szczelnie folią do pieczenia w której robimy na górze trzy dziurki i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na godzinę. Po godzinie zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i pieczemy przez kolejne 30 minut. Ściągamy folię i dalej pieczemy kolejne 15 minut kurczaka by się ładnie zbrązowiał . Łącznie pieczemy kurczaka 1 godzinę i 45 minut.
Smacznego!
Przepisy kulinarne Betty Skoro tu jesteś, będzie mi miło jak zostawisz ślad po sobie, wyrazisz własne zdanie, opinie na temat moich potraw. Dziękuję za odwiedziny!
Betty gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!