Kruche z malinami
vote now
Kruche ciasto z delikatną pianką pokryte słodziutkimi malinkami . Czy można chcieć coś więcej ? Niezwykłe doznania smakowe :) Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis " Ciasto porzeczkowe " z bloga w-zielonej-kuchni.
Wymiary blaszki : 28 x 34 cmCzas pieczenia: 25 minut , 40 minutTemp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki krupczatki1/2 szklanki mąki pszennej250 g margaryny (najlepiej prosto z lodówki )5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek cukru
Pianka: Wymiary blaszki : 28 x 34 cmCzas pieczenia: 25 minut , 40 minutTemp. pieczenia : 180 C
Składniki:
Ciasto kruche:
2 szklanki mąki krupczatki1/2 szklanki mąki pszennej250 g margaryny (najlepiej prosto z lodówki )5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczenia5 łyżek cukru
5 białek1/2 szklanki cukru pudrucukier wanilinowy2 budynie waniliowe1/2 szklanki oleju słonecznikowego Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę przesiewamy , dodajemy zimną margarynę , proszek do pieczenia i żółtka .Nożem siekamy wszystkie składniki , po czym w miarę szybko zlepiamy w kulę.Dzielimy na 2 części : jedna ma być większa od drugiej.Wkładamy do zamrażalnika na godzinę.Po wyznaczonym czasie , blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia, trzemy większą część na grubych oczkach.( rozkładamy na całej blaszce)Pieczemy ok. 20 - 25 minut w temp. 180 C Gdy się upiecze odstawiamy do wystygnięcia.Pianka:
Białka ubijmy na sztywną pianę.Dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder i proszek budyniowy. Na koniec dolewamy olej.Należy dobrze wymieszać.Dodatkowo:
Białka ubijmy na sztywną pianę.Dodajemy cukier wanilinowy i cukier puder i proszek budyniowy. Na koniec dolewamy olej.Należy dobrze wymieszać.Dodatkowo:
koszyczek malin
Na przestudzony kruchy spód , wylewamy piankę , układamy na niej maliny i trzemy pozostałą część ciasta .
Całość pieczemy następne 40 - 45 minut w temp. 180 C.
Smacznego
Słodkości i nie tylko
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!