Trójkolorowe kruche ciasteczka w barwach francuskiej flagi

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
45 min

Szukasz kruchego ciasta, które różni się od zwykłego? Dodaj trochę barwnika lub nawet kilka kolorów, aby uzyskać jeszcze lepszy efekt ;-) Niech przemówi nasza patriotyczna strona z niebieskim, białym i czerwonym i gotowe! Oto piękne, małe, spiralne ciasteczka w barwach Francji, które można zjeść jako przekąskę!

Składniki

10

Materiały

  • Wałek do ciasta

Przygotowanie

Czas przygotowania35 min
Gotowania10 min
  • Trójkolorowe kruche ciasteczka w barwach francuskiej flagi - Przygotowanie krok 1W misce wymieszaj cukier, jajko i sól. Następnie dodaj zmiękczone masło i wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę i zagnieć ciasto.
  • Trójkolorowe kruche ciasteczka w barwach francuskiej flagi - Przygotowanie krok 2Podziel ciasto na 3 kulki o równej wadze.
  • Trójkolorowe kruche ciasteczka w barwach francuskiej flagi - Przygotowanie krok 3Pokoloruj każdą kulkę ciasta na niebiesko, biało i czerwono.
  • Trójkolorowe kruche ciasteczka w barwach francuskiej flagi - Przygotowanie krok 4Rozwałkuj niebieskie, czerwone i białe ciasto, a następnie ułóż je jedno na drugim, zaczynając od niebieskiego, a kończąc na czerwonym. Zwiń 3 warstwy razem, aby uformować kiełbaskę.
  • Trójkolorowe kruche ciasteczka w barwach francuskiej flagi - Przygotowanie krok 5Przykryj ciasto folią spożywczą i zamroź na 30 minut, aby ułatwić krojenie. Następnie pokrój ciasto na kawałki o szerokości 1 cm.
  • Trójkolorowe kruche ciasteczka w barwach francuskiej flagi - Przygotowanie krok 6Umieść kruche ciasteczka na blasze do pieczenia i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
  • Trójkolorowe kruche ciasteczka w barwach francuskiej flagi - Przygotowanie krok 7A teraz Twoje kruche ciasteczka w kolorach francuskiej flagi są gotowe!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Masło: Jeśli nie masz czasu, aby pozwolić mu zmięknąć, pokrój je na małe kawałki, aby przyspieszyć ten proces!

Ciasto : Tutaj jesteś na etapie "wyrabiania ciasta" i co za horror, ciasto nie chce odchodzić od palców i strasznie się klei! Nie panikuj, odrobina dodatkowej mąki odetnie sznurek ;-)

Barwienie: niektóre barwniki (płynne lub w proszku) mogą zmienić teksturę ciasta. Należy więc uważać, aby nie przesadzić i dodawać barwnik w małych, stopniowych dawkach.

Montaż: Rozwałkowując 3 kolorowe ciasta za pomocą wałka do ciasta, upewnij się, że powierzchnia robocza jest posypana mąką, w przeciwnym razie ciasto będzie się kleić. Z drugiej strony, gdy kładziesz je jedno na drugim i zwijasz, tworząc spirale, unikaj pozostawania na posypanej mąką powierzchni roboczej. Ciasto może się nie skleić, a operacja będzie bardziej niebezpieczna :-)

Sprzęt do gotowania

piekarnik
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: