Kruche Ciasteczka Migdałowe

vote now
Kruche Ciasteczka Migdałowe

Dzisiaj przygotowałam coś prostego i smacznego - Kruche Ciasteczka Migdałowe :). Przyrządza się je na prawdę prosto, a ich smak jest po wręcz nie do opisania! Polecam przyrządzić podwójną porcję, ponieważ znikają na prawdę szybko :). Ich dodatkową zaletą jest możliwość przechowywania ich w pojemniku nawet do tygodnia.
SKŁADNIKI:
3/4 kostki masła200 g cukru brązowego2 jajkałyżeczka olejku migdałowego2 szklanki mąki pszennej + odrobina do podsypania70 g migdałów bez skórkiłyżeczka proszku do pieczenia2 szczypty soli
WYKONANIE:
Migdały zmielić w blenderze.Mąkę wymieszać z migdałami, proszkiem do pieczenia i solą.Mikserem utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodać jajka i olejek migdałowy. Zmiksować, aż wszystkie składniki się połączą.Do masy dodać 1/2 porcji mąki i zmiksować. Wyłączyć mikser, dodać pozostałą część mąki i zagnieść ciasto ręką. Ciasto powinno być zwarte i nie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt klejące, należy dodać więcej mąki.Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na godzinę.Wyciągać po jednym kawałku i rozwałkować ciasto na blacie podsypanym mąką na plaster o grubości 5 mm.Ciasteczka wykrawać foremkami w dowolne kształty. Układać na papierze do pieczenia. Piec przez ok. 8-10 minut w temperaturze 180°C. Zarumienione na bokach ciasteczka są już gotowe.Wystudzić po upieczeniu.
SMACZNEGO :)
ciasteczkamasłocukier brązowyjajkaolejek migdałowymąkamigdałyproszek do pieczeniasól
Z dziećmi i dla dzieci 2014

Z Zakątek Smakosza

Komentarze

Oceń ten przepis:




+