Petitchef PL

Kremowy sos grzybowy


I jeszcze coś grzybowego...Szybki, pożywny i pełen aromatu sos.
Pasuje do makaronu lub np. domowych kluseczek.
Dodatek wywaru z grzybów suszonych bardzo wzbogaca smak sosu.
Nie gotujmy za długo sosu, tak by smak i aromat grzybów pozostał intensywny.
Pachnie cudownie w trakcie przyrządzania, trudno się powstrzymać aby nie podjadać prosto z patelni ;-)





200-300 g świeżych grzybów leśnych
5-6 grzybów suszonych
1 szklanka wywaru z grzybów
100 ml śmietanki do sosów 
(użyłam 30% ale może być np. 22% czy inna do sosów)
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
szczypta startej gałki muszkatołowej
natka pietruszki
sól, pieprz
2 łyżki oleju rzepakowego




Suszone grzybki moczymy, oczyszczamy i gotujemy w małej ilości wody 10 minut.
Wyjmujemy cedzakiem grzybki, wywar zostaje.
W tym czasie siekamy cebulkę i czosnek, szklimy je na oleju, dorzucamy umyte i pokrojone świeże grzyby, smażymy razem ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone grzybki wyjęte z wywaru, zalewamy wszystko wywarem i ok. 3 minut dusimy. 
Dodajemy śmietankę, doprawiamy i na małym ogniu dusimy aż sos zgęstnieje (ok. 5 minut).
Na koniec posypujemy natką. Smacznego!
















Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: