Knedle z truskawkami
vote now
Korzystając z pełni sezonu truskawkowego no i zostały nam wczorajsze ziemniaki z obiadu zrobiliśmy dziś z dzieciakami obiad na słodko czyli knedle z truskawkami polane śmietaną i musem truskawkowym pychotka :)
Składniki: Ugotowane, zimne i przeciśnięte przez praskę ziemniaki
Mąka ziemniaczana
Mąka pszenna
1 jajko
Truskawki
Cukier biały
Śmietana 12%
Ziemniaki przekładamy do płaskiej miski, ugniatamy na płasko i dzielimy na 4 części. Jedną część ziemniaków oddzielamy a do powstałej dziury wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Mąki pszennej dosypujemy 2 razy więcej. Dodajemy jajko i całość bardzo szybko zagniatamy. Truskawki kroimy na 4 części i zasypujemy cukrem. Ciasto dzielimy na połowę i rolujemy wałki grubości kiełbasy krakowskiej. Rulon kroimy na plastry grubości 5 cm, rozpłaszczamy je na podsypaną mąką pszenną dłoni. Na środku układamy małą łyżeczkę truskawek, sklejamy i rolujemy przez chwile. Gotowe kulki układamy na podsypaną mąką pszenną stolnicę. Knedle wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 5 min. Pozostałe truskawki można wrzucić na suchą patelnie i gotować tak długo aż woda wyparuje a mus zgęstnieje. Gotowe knedle polewamy śmietaną i musem truskawkowym.Smacznego
MOJE GOTOWANIE
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!