Kluski z kaszy manny

vote now
Kluski z kaszy manny

Kluski z kaszy manny można zrobić na słodko z cukrem lub w wersji wytrawnej podać chociażby w mięsnym sosie.
Składniki:
niepełna szklanka kaszy manny (3/4)3 jajka5 łyżek oleju (lub masła)sólewentualnie cukierOddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka mieszamy z olejem a następnie z kaszą manną. Jeśli chcemy podać kluski na słodko to w tym momencie dodajemy jeszcze łyżkę cukru. Gdy uzyskamy jednorodną masę dodajemy pianę i delikatnie mieszamy.
Na osolony wrzątek wrzucamy po kilka klusek. Formujemy je za pomocą dwóch łyżek: na jedną łyżę nabieramy ciasto a drugą oddzielamy i "spychamy" do wody ilość odpowiednią na jedną kluskę.
Po chwili kluski wypływają na powierzchnię, należy odczekać parę minut i wyłowić je siteczkiem lub łyżką cedzakową.
Podajemy na słodko np. posypane cukrem lub z dżemem owocowym. Do wersji wytrawnej polecam warzywny sos lub gulasz węgierski.

Z dziećmi i dla dzieci 2014
P prawdziwy biszkopt

Komentarze

Oceń ten przepis:




+