Kaczka z suszoną porzeczką i jabłkami
vote now
Znakomicie wypieczona kaczka z mięsem idealnie odchodzącym od kości i rozpływającym się w ustach.
Składniki:
kaczka około 2 kg 1 łyżka suszonego estragonu 1 łyżka suszonego majeranku sól pieprz 2 łyżki oleju 1 duże jabłko 1 duża garść suszonych porzeczek (można zastąpić żurawiną) 6-8 szalotek około 10 młodych ziemniaczkówszklanka czerwonego, wytrawnego wina
Porzeczki namoczyć w winie na kilka godzin, po czym odsączyć z nadmiaru płynu.
Do dużej miski wlać Wodę i wsypać 1,5 łyżki soli morskiej. Kaczkę umyć i włożyć do miski z wodą i solą na pół godziny, w tym czasie raz kaczkę odwrócić. Następnie mięso wyjąć z wody, osuszyć. Posmarować olejem i natrzeć przyprawami. Do środka włożyć część jabłka pokrojonego w ćwiartki i część porzeczek, spiąć wykałaczkami. Kaczkę wstawić do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Przed pieczenie należy ocieplić mięso w temperaturze pokojowej. Kaczkę piec w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 1/2 godziny (230 stopni C) grzbietem do góry, bez przykrywki. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C piec przez 2 godziny w zamkniętym naczyniu. Po godzinie pieczenia przewrócić kaczkę na drugą stronę. 30 minut przed końcem czasu włożyć resztę jabłka, porzeczki, umyte młode ziemniaczki oraz szalotki.
Gotowe przepisy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!