Petitchef PL

Jajka faszerowane pietruszką


Najprostsze, najszybsze jajka faszerowane, jakie można zrobić !
Wszyscy oprócz mojego Męża za nimi przepadają, ale Mąż to inna sprawa, nie zje innych jajek jak na miękko, czy ugotowane na twardo jedynie z majonezem, posypane szczypiorkiem ;-)

Dodatek pietruszki dodaje fajnego smaczku i aromatu, pod warunkiem, ze jajka schłodzimy wcześniej przez ok 2 godziny.
Podaję orientacyjną ilość składników , dzisiaj specjalnie ugotowałam 4 jajka, żeby zobaczyć jakie proporcje daję, tak więc, ilość składników możecie zwiększyć proporcjonalnie do ilości jajek ;-)


Składniki:
- 4 świeże, najlepiej ekologiczne jajka
- pół pęczka natki pietruszki + łodyżka do dekoracji
- ok 3-4 łyżki majonezu
- 4 łyżki mleka 3,2%
- sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo.Obieramy. Wyjmujemy żółtka i przekładamy do osobnej miseczki. Rozgniatamy widelcem na drobno.
Do żółtek dodajemy sól, pieprz oraz natkę pietruszki, mieszamy.


Następnie dodajemy po 4 łyżki mleka i 3 łyżki majonezu, wszystko razem mieszamy.

Tak przygotowany prosty farsz nakładamy z powrotem do jajek.

Podajemy schłodzone co najmniej 2 godziny w lodówce.


Smacznego :-)

 







Oceń ten przepis:



Menu dnia

Otrzymuj codzienne menu: