Jagodowe Fale Dunaju

vote now
Jagodowe Fale Dunaju



Pyszna śmietankowo – czekoladowa babka z malinami i jagodami tworzącymi fantazyjne wzory pokryta puszystym kremem budyniowym oraz oblana delikatnie kokosową czekoladą jest idealnym ciastem na każdą porę dnia.

SkładnikiCiasto:250 g masła250 g cukrucukier waniliowy6 jaj350 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao2-3 łyżki śmietanki 30%szczypta soliDodatki:500 g owoców (maliny + jagody)Masa budyniowa:1 budyń waniliowy0,5 l mleka50 g cukru250 g margarynyPolewa:150 g mlecznej czekolady 150 g gorzkiej czekolady 75 g oleju kokosowegogarść owoców do ozdobySposób przygotowaniaCiasto:Miękkie masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Następnie na przemian dodajemy jajka i 5-6 łyżek mąki cały czas ucierając. Na końcu dodajemy resztę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy (już nie ucieramy mikserem).Połowę ciasta wykładamy na blaszkę o wymiarach 30 x 36 cmwyłożoną papierem do pieczenia.Do reszty ciasta dodajemy przesiane kakao i śmietankę 30%, delikatnie mieszamy. Ciasto ciemne ostrożnie wykładamy na ciasto jasne. Na wierzchu równomiernie rozkładamy maliny i jagody.Pieczemy 30-35 min w temp.175°C. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Masa budyniowa:Mieszamy budyń z cukrem i z 8 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy i dodajemy budyń. Gotujemy mieszając około 1 minutę. Ugotowany budyń przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy do ostygnięcia.Margarynę ucieramy na puszysta masę, a następnie dodajemy po jednej łyżce ostudzony do temperatury pokojowej budyń (należy pamiętać, aby budyń i margaryna miały jednakową temperaturę!).Masę budyniową wykładamy na ostudzone ciasto i pozostawiamy w chłodnym miejscu. Polewa:Czekoladę i olej kokosowy przekładamy do szklanej miski i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy.Ostudzoną polewą polewamy ciasto i posypujemy świeżymi owocami. Odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.Smacznego!


T teczka kucharska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+