Jagodowe ciasto - najprostsze
vote now
To tak już właściwie na zakończenie sezonu jagodowego.
Proponuję dziś ciasto szybkie i proste, ale super smaczne :)
Składniki :
5 średniej wielkości jaj1 szklanka mąki pszennej zwykłej i 1/2 szklanki mąki tortowej1/2 szklanki oleju rzepakowego1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia10 dag jagódszczypta soli3/4 szklanki cukru
Przygotowanie :
Białka ubić na pianę, w trakcie dodawać cukier i pojedynczo żółtka, utrzeć dokładnie by nie było czuć cukruJagody umyć, osączyć na sicie, wysypać na ręcznik papierowy i delikatnie osuszyćWsypywać stopniowo do masy jajecznej mąkę wymieszaną z proszkiem - ucieraćWlać olej cienkim strumieniem i nadal ucieraćOsuszone jagody posypać delikatnie mąką i przesypać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżkąCiasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, piec w temp. 170 - 180 stopni *C przez około 40 min. Sprawdzać ciasto patyczkiem. Moje piekłam w prodiżu.
Podobne ciasto piekłam z rabarbarem.
W tym przypadku dałam tylko 10 dag jagód, ale wydaje mi się, że można spokojnie dać 15- 20 dag owoców.
To ciasto powinno udać się wszystkim, nawet tym którzy mają "lewe ręce" w sprawach kulinarnych :)
W tym przypadku dałam tylko 10 dag jagód, ale wydaje mi się, że można spokojnie dać 15- 20 dag owoców.
To ciasto powinno udać się wszystkim, nawet tym którzy mają "lewe ręce" w sprawach kulinarnych :)
Połowa sukcesu do upieczenia tego ciasta to świeżość jaj, a tak w ogóle to w przypadku pieczenia każdego ciasta ten składnik konieczny jest w najlepszym gatunku.
Proste Potrawy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!