Gulasz z serc drobiowych
vote now
SKŁADNIKI:(na 4 osoby)
1 kg serc drobiowych
50 g masła klarowanego
250 ml wywaru drobiowego
2 średnie cebule
1 płaska łyżeczka majeranku
sól
pieprz
1 czubata łyżka mąki + ½ szklanki wody
2 łyżki słodkiej śmietany
natka pietruszki
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓ WYKONANIA:Serca drobiowe kilka razy przepłukać zimną wodą do chwili, gdy woda będzie klarowna. Następnie zalać letnią wodą i gotować pod przykryciem około 1 godziny na wolnym ogniu. Co pewien czas zamieszać, by serca nie przywarły do dna. Ugotowane serca odcedzić, a następnie pozostawić, by przestygły. Serca oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni lub w rondlu rozpuścić masło, a następnie wrzucić serca i smażyć przez około 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, majeranek, sól i pieprz. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 – 7 minut, a następnie zalać wywarem drobiowym. Gdy całość się zagotuje, wlać rozmieszaną mieszaninę wody, śmietany i mąki. Całość jeszcze raz zagotować i doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać natką pietruszki. Gulasz z serc podawać z pieczywem, z ryżem lub kaszą.
1 kg serc drobiowych
50 g masła klarowanego
250 ml wywaru drobiowego
2 średnie cebule
1 płaska łyżeczka majeranku
sól
pieprz
1 czubata łyżka mąki + ½ szklanki wody
2 łyżki słodkiej śmietany
natka pietruszki
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
SPOSÓ WYKONANIA:Serca drobiowe kilka razy przepłukać zimną wodą do chwili, gdy woda będzie klarowna. Następnie zalać letnią wodą i gotować pod przykryciem około 1 godziny na wolnym ogniu. Co pewien czas zamieszać, by serca nie przywarły do dna. Ugotowane serca odcedzić, a następnie pozostawić, by przestygły. Serca oczyszczamy z błonek i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni lub w rondlu rozpuścić masło, a następnie wrzucić serca i smażyć przez około 10 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę, majeranek, sól i pieprz. Całość dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 – 7 minut, a następnie zalać wywarem drobiowym. Gdy całość się zagotuje, wlać rozmieszaną mieszaninę wody, śmietany i mąki. Całość jeszcze raz zagotować i doprawić solą i pieprzem do smaku. Posypać natką pietruszki. Gulasz z serc podawać z pieczywem, z ryżem lub kaszą.
ŁOWCA SMAKU - przepisy kulinarne
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!