Fish burger z imbirowo-cytrynowym sosem
vote now
Składniki:
1/3 zielonego ogórka1/2 czerwonej cebuli3 łyżki octu ryżowego1 łyżeczka cukrusól i pieprzłyżeczka tartego imbiru2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku1 papryczka chilli, drobno posiekana2 łyżki sosu rybnego2 łyżki posiekanej kolendry (lub pietruszki)1 łyżka posiekanej bazylii500g filetu rybnego (użyłam pstrąga, ale może być dowolny filet)garść bułki tartejjedno jajko2 łyżki oleju4-6 bułek
Na sos imbirowo-cytrynowy:
2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżki sosu sojowegozielona część cebuli dymki, drobno posiekana1 łyżeczka ziaren sezamu1 łyżeczka świeżo startego imbiruskórka otarta z jednej cytryny1 łyżka soku z cytrynysól i pieprz
W średniej misce wymieszaj i połącz ze sobą wszystkie składniki sosu.
Ogórek i cebulę pokrój w cienkie plasterki. Umieść składniki w misce, dodaj ocet ryżowy, cukier, sól i pieprz.
W dużej misce umieść zgnieciony czosnek, imbir, posiekaną chilli, sos rybny, kolendrę i bazylię. Rybę pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z przyprawami. Ja użyłam blendera, żeby mięso ryby i przyprawy były zmiksowane na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj garść bułki tartej i jajko. Dokładnie wymieszaj.
Natłuść oliwą i rozgrzej patelnię do grillowania. Na części patelni połóż przepołowione bułki i grilluj je do momentu aż będą rumiane. Na drugą połowę wyłóż uformowane placuszki z masy rybnej. Smaż je przez około 5 minut na każdej stronie ( na średnim ogniu).
Na bułkę wyłóż trochę sosu, następnie połóż rybnego burgera, na wierzchu ułóż kilka plasterków ogórka i cebuli, przykryj drugą częścią bułki. Smacznego!
Inspiracja:Food&Wine Magazine
Babeczka piecze... i gotuje
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!