Fasolka szparagowa z wędzonym boczkiem

zagłosuj teraz
Side dish
łatwe
40 min
102 Kcal

Idealny dodatek do mięs i ryb! Do tej pory kupowaliśmy je gotowe, ale szybko zdaliśmy sobie sprawę, że pęczki są naprawdę łatwe do zrobienia! Potrzebujesz tylko dwóch składników: zielonej fasolki i plasterków wędzonego boczku. Co do reszty, pozwolimy Ci postępować zgodnie z poniższymi krokami ↓

Składniki

4

Materiały

  • 16 wykałaczek

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania30 min
  • Umyj fasolę, usuń łupiny i gotuj w garnku z wrzącą wodą przez 12-15 minut.
    W międzyczasie namocz wykałaczki w misce z zimną wodą. Zapobiegnie to ich przypaleniu w piekarniku.
  • Przekrój plastry wędzonego boczku na pół (pośrodku, nie wzdłuż).
    Weź 12 fasolek szparagowych i otocz je połową plasterka wędzonego boczku, a następnie zepnij wykałaczką. Powtarzaj czynność aż do wyczerpania składników.
  • Umieść pęczki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C.
    Gotowe!

Oceń ten przepis

FAQ ❓

Jakie są korzyści zdrowotne z jedzenia fasolki szparagowej?

Fasolka szparagowa jest bogata w witaminy, minerały i błonnik, co wspiera zdrowie układu pokarmowego oraz może pomóc w utrzymaniu prawidłowej wagi.
Tak, możesz zastąpić wędzony boczek innym rodzajem mięsa, takim jak szynka lub kurczak, aby dostosować przepis do swoich preferencji smakowych.
Przygotowaną fasolkę szparagową można przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, najlepiej w szczelnym pojemniku.
Tak, wystarczy pominąć wędzony boczek lub zastąpić go wegetariańskim odpowiednikiem, aby uzyskać smaczną wersję wegetariańską.
Fasolka szparagowa doskonale komponuje się z ziemniakami, ryżem lub sałatkami, co czyni ją wszechstronnym dodatkiem do różnych dań.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 102Kcal
  • Węglowodany: 5.5g
  • Tłuszcze: 5.6g
  • Tłuszcze nasycone: 1.7g
  • Białka: 5.4g
  • Błonnik: 4.1g
  • Cukry: 1.5g
  • ProPoints: 3
  • SmartPoints: 3
Informacje żywieniowe za 1 porcję (145g)

Sprzęt do gotowania

Płyta grzewcza

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: