Falafele z bobu + sos sezamowy

vote now
Falafele z bobu + sos sezamowy



Wszyscy znamy falafele z ciecierzycy, które do spotkania są nawet w każdej budce z kebabem, przepis na nie możecie znaleźć również na moim blogu: FALAFELE. Co dziwne, znacznie mniej popularne są falafele z bobu, które są równie smaczne, co te z ciecierzycy. W sieci można znaleźć przepisy na takie kotleciki, jednak większość wymaga ugotowanego bobu, bobu w skórkach lub kombinacji bobu z ciecierzycą. Po co? nie wiem, te falafele są przepyszne, mają świetną konsystencję, są miękkie i nie za suche, do tego cudowny zielony kolor, no i smak. Z resztą sami wypróbujcie, sezon na bób uważam za otwarty, zatem do dzieła! :)


Składniki:200g bobu
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
garść posiekanej świeżej kolendry
1 łyżka mielonego kminu
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka chilli w proszku
1 łyżeczka soli
2-4 łyżki mąki z ciecierzycy
olej do smażenia

Bób namaczamy co najmniej na kilka godzin przed planowanym przygotowywaniem falafeli, a następnie surowy obieramy ze skórekObrany bób mielimy z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki i świeżą kolendrąDodajemy pozostałe składniki, masę odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minutOlej rozgrzewamy w garnku o grubym dnie.Masa na falafele jest dość rzadka (taka właśnie powinna być), więc nakładamy ją łyżka na łyżkę i smażymy z obu stron na złoty kolorPodajemy z sosem i świeżymi warzywami
!Dobrze jest usmażyć jednego falafela i spróbować, czy nie wymaga większego doprawienia.

SOS:
naturalny jogurt sojowy (150g)
ząbek czosnku
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka tahini
sól, pieprz do smaku
garść świeżej, posiekanej mięty

Jogurt sojowy łączymy z pastą sezamową, wyciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny oraz przyprawamiPrzed podaniem łączymy z miętą
Kuchnia Bliskiego Wschodu 2014 Wegetariański obiad III

M MniuMniu - Kuchnia Wegańska

Komentarze

Oceń ten przepis:




+