Dżem z arbuza z kawałkami brzoskwiń
vote now
Składniki :
75 dag miąższu arbuza, pokrojonego25 dag brzoskwiń0,5 kg cukru ewentualnie sok z 1 cytrynyżelfix 2:1
75 dag miąższu arbuza, pokrojonego25 dag brzoskwiń0,5 kg cukru ewentualnie sok z 1 cytrynyżelfix 2:1
Przygotowanie:
Brzoskwinie ponacinać, sparzyć i przelać po minucie zimną wodą, tak by swobodnie zdjąć skórkęOwoce przekroić i wyjąć pestki, pokroić w kostkę, włożyć do garnka, dodać, sok z cytryny -wymieszaćArbuza zmiksować i dodać do lekko rozgotowanych brzoskwiń, wsypać Żelfix i wymieszać - zagotować Wsypać cukier, zagotować ponownie i gotować na wolnym ogniu około 1 minuty Gorący dżem przełożyć do czystych i suchych słoiczków, zamknąćPasteryzować około 10 min. od momentu zawrzenia wody.
Dżem ma oryginalny smak :)
Mój nie był zbyt gęsty, ale to nie przeszkadza by był jedzony z apetytem.
Przepis znaleziony w jakieś starej gazecie. A jako, że sezon arbuzowy i brzoskwiniowy trwa, może warto zrobić kilka słoiczków takiego dżemu.
Mój nie był zbyt gęsty, ale to nie przeszkadza by był jedzony z apetytem.
Przepis znaleziony w jakieś starej gazecie. A jako, że sezon arbuzowy i brzoskwiniowy trwa, może warto zrobić kilka słoiczków takiego dżemu.
Proste Potrawy
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!