Dżem brzoskwiniowy z migdałami i amaretto
vote now
Czas zabrać się za zapełnianie domowej spiżarni:-) Dotychczas zrobiłam tylko kilka słoików dżemu agrestowego i malinowo-wiśniowego trzeba więc zakasać rękawy i wziąć się do pracy ;- ) Jednym z ulubionych dżemów w moim domu jest dżem brzoskwiniowy. Nadaje się świetnie do ciast, wszelkich naleśników,racuchów i placuszków. Co roku robię spory zapas i pod koniec zimy zawsze go brakuje. W tym roku oprócz klasycznego dżemu brzoskwiniowego, zrobiłam także luksusową wersję z dodatkiem migdałów i likieru amaretto. Chyba domyślacie się, że smakuje wyjątkowo?
Składniki:
1 kg brzoskwiń wypestkowanych i obranych ze skóry½ cukrusok z połowy cytryny60 g płatków migdałowych10 łyżek likieru amaretto
Brzoskwinie zalać wrzątkiem, chwilę parzyć i ostudzić. Usunąć pestki, obrać ze skóry po czym owoce podzielić na mniejsze kawałki.
Brzoskwinie wymieszać z cukrem i przełożyć na dużą patelnię lub do garnka o grubym dnie. Smażyć na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, owoce staną się szkliste a syrop gęsty. Brzoskwinie lekko rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, tak aby pozostały większe kawałki owoców. Do dżemu dodać sok z cytryny, amateretto i płatki migdałów. Całość jeszcze chwilę gotować. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, przed zamknięciem brzegi i nakrętki przetrzeć spirytusem. Zakręcić i odstawić do góry nogami na kilkanaście minut.
Smacznego:- )
Gdy w brzuchu burczy...
Komentarze
Oceń ten przepis:
Brak komentarzy!