Wyjątkowo chrupiąca i rozpływająca się kruszonka jabłkowo-gruszkowa

zagłosuj teraz
Desser
łatwe
1 h
381 Kcal

Jeden z klasycznych deserów, którego nigdy nie mamy dość: crumble! A tutaj, oprócz jabłek, dodaliśmy gruszki, aby podwoić przyjemność. Jest tak łatwa do zrobienia, że jest to idealny przepis do przygotowania z dziećmi. Rezultat na pewno będzie owocowy, rozpływający się i chrupiący!

Składniki

6

Materiały

  • forma o średnicy 20 cm

Przygotowanie

Czas przygotowania10 min
Gotowania50 min
  • Wyjątkowo chrupiąca i rozpływająca się kruszonka jabłkowo-gruszkowa - Przygotowanie krok 1Jabłka i gruszki obrać i pokroić na małe kawałki. Smażyć przez 10 minut na patelni na średnim ogniu. Odstawić na bok.
  • Wyjątkowo chrupiąca i rozpływająca się kruszonka jabłkowo-gruszkowa - Przygotowanie krok 2Wymieszać mąkę, proszek migdałowy i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w małe kostki i pokruszyć opuszkami palców.
  • Wyjątkowo chrupiąca i rozpływająca się kruszonka jabłkowo-gruszkowa - Przygotowanie krok 3Umieścić owoce w formie. Przykryć przygotowaną kruszonką.
  • Wyjątkowo chrupiąca i rozpływająca się kruszonka jabłkowo-gruszkowa - Przygotowanie krok 4Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut. Czas ten może się różnić w zależności od formy. Blacha, której użyłam, była dość gruba. Kruszonka powinna być złotobrązowa.
  • Wyjątkowo chrupiąca i rozpływająca się kruszonka jabłkowo-gruszkowa - Przygotowanie krok 5Kruszonka jest już gotowa!

Oceń ten przepis

Obserwacje

Jakie owoce najlepiej nadają się do kruszonki?

Najlepiej sprawdzają się jabłka i gruszki, ale można również eksperymentować z innymi owocami, takimi jak jagody czy maliny.

Czy mogę użyć mrożonych owoców do kruszonki?

Tak, mrożone owoce również będą odpowiednie, ale warto je wcześniej rozmrozić i odsączyć nadmiar wody.

Jak długo można przechowywać kruszonkę jabłkowo-gruszkową?

Kruszonkę najlepiej spożyć w ciągu 2-3 dni, przechowując ją w lodówce w szczelnym pojemniku.

Czy mogę dodać orzechy do kruszonki?

Oczywiście! Orzechy, takie jak migdały czy orzechy włoskie, dodadzą chrupkości i smaku.

Jakie są najlepsze dodatki do kruszonki?

Kruszonkę można podawać z lodami, bitą śmietaną lub jogurtem, co wzbogaci smak deseru.

Odżywianie

za 1 porcję / na 100 g
Kalorie: 381Kcal
  • Węglowodany: 37.6g
  • Tłuszcze: 21.2g
  • Tłuszcze nasycone: 9.8g
  • Białka: 5.9g
  • Błonnik: 5.6g
  • Cukry: 26g
  • ProPoints: 10
  • SmartPoints: 17
Informacje żywieniowe za 1 porcję (193g)

Sprzęt do gotowania

piekarnik

Atrybuty

Można zamrozić
Przechowywać w lodówce
PPetitchef_PL

Pytania

Zdjęcia użytkowników którzy sprawdzili ten przepis

Komentarze

Oceń ten przepis: