Wyjątkowo chrupiąca i rozpływająca się kruszonka jabłkowo-gruszkowa
Jeden z klasycznych deserów, którego nigdy nie mamy dość: crumble! A tutaj, oprócz jabłek, dodaliśmy gruszki, aby podwoić przyjemność. Jest tak łatwa do zrobienia, że jest to idealny przepis do przygotowania z dziećmi. Rezultat na pewno będzie owocowy, rozpływający się i chrupiący!
Składniki
Materiały
- forma o średnicy 20 cm
Przygotowanie
 Jabłka i gruszki obrać i pokroić na małe kawałki. Smażyć przez 10 minut na patelni na średnim ogniu. Odstawić na bok. Jabłka i gruszki obrać i pokroić na małe kawałki. Smażyć przez 10 minut na patelni na średnim ogniu. Odstawić na bok.
 Wymieszać mąkę, proszek migdałowy i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w małe kostki i pokruszyć opuszkami palców. Wymieszać mąkę, proszek migdałowy i cukier. Dodać zimne masło pokrojone w małe kostki i pokruszyć opuszkami palców.
 Umieścić owoce w formie. Przykryć przygotowaną kruszonką. Umieścić owoce w formie. Przykryć przygotowaną kruszonką.
 Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut. Czas ten może się różnić w zależności od formy. Blacha, której użyłam, była dość gruba. Kruszonka powinna być złotobrązowa. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut. Czas ten może się różnić w zależności od formy. Blacha, której użyłam, była dość gruba. Kruszonka powinna być złotobrązowa.
 Kruszonka jest już gotowa! Kruszonka jest już gotowa!
Obserwacje
Jakie owoce najlepiej nadają się do kruszonki?
Najlepiej sprawdzają się jabłka i gruszki, ale można również eksperymentować z innymi owocami, takimi jak jagody czy maliny.
Czy mogę użyć mrożonych owoców do kruszonki?
Tak, mrożone owoce również będą odpowiednie, ale warto je wcześniej rozmrozić i odsączyć nadmiar wody.
Jak długo można przechowywać kruszonkę jabłkowo-gruszkową?
Kruszonkę najlepiej spożyć w ciągu 2-3 dni, przechowując ją w lodówce w szczelnym pojemniku.
Czy mogę dodać orzechy do kruszonki?
Oczywiście! Orzechy, takie jak migdały czy orzechy włoskie, dodadzą chrupkości i smaku.
Jakie są najlepsze dodatki do kruszonki?
Kruszonkę można podawać z lodami, bitą śmietaną lub jogurtem, co wzbogaci smak deseru.
Odżywianie
- Węglowodany: 37.6g
- Tłuszcze: 21.2g
- Tłuszcze nasycone: 9.8g
- Białka: 5.9g
- Błonnik: 5.6g
- Cukry: 26g
- ProPoints: 10
- SmartPoints: 17





Oceń ten przepis